NEVJEROJATAN POTHVAT

Hobotnica Inky pobjegla iz akvarija, uvukla se u cijev i opet zaplivala oceanom

 Facebook National Aquarium of New Zealand / Facebook National Aquarium of New Zealand
Novozelandska hobotnica Inky postala je planetarna medijska zvijezda zbog domišljatog bijega iz nacionalnog akvarija u Napeiru.

Inky je pobjegao još u siječnju, ali su u međuvremenu njegovu priču, među ostalima, objavili CNN, časopis Time i National Geographic.

Toga dana čuvari su vidjeli da je Inkyjev bazen prazan, a rešetka na vrhu odškrinuta. Slijedeći tragove shvatili su da se lukavi glavonožac dočepao odvodne cijevi koja vodi u slobodu Tihog ocena.

Njegovu bivšu čuvaricu Robyn McLean ne čudi interes medija za Inkyjevu priču. 'Svatko voli lijepu priču o životinjama, a ovo je sigurno jedna od takvih', kazala je. 'Njegova inteligencija iznenadila je mnoge. Podigao je rešetku, spustio se dva metra niz zid, prešao preko dna akvarija i ugurao se u odvodnu cijev. Baš onu koja vodi u ocean. I sve je to učinio noću kad nema ljudi. Mislim, to je genijalno', rekla je McLean.

Hobotnice nemaju kostiju, osim u kljunu, i zato mogu stati u iznimno male prostore. Poput cijevi. A poznato je da su vrlo inteligentne i znaju se koristiti oruđem.

Inky je u akvariju bio oko godinu dana. Donio ga je ribar koji ga je pronašao u vrši za rakove. 'Nije bio u dobrom stanju, izgubio je nekoliko krakova. Ostavili smo ga na rehabilitaciji', rekla je McLean.

Po svemu sudeći Inky se oporavio odlično, a u akvariju, u kojem je ostala još jedna hobotnica, malo će pojačati sigurnost. 'Sve u svemu, bio je ovo nevjerojatan bijeg. Izgleda da se sve poklopilo da uspije', rekla je McLean.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46