ČISTA ISKRENOST

VIDEO: DJEČAK (6) PONUDIO UTOČIŠTE MALENOM SIRIJCU I DIRNUO SVIJET 'Čekaju ga cvijeće i baloni, pružit ćemo mu obitelj, on će biti naš brat'

 Screenshot YouTube / Mahmud Rslan - Anadolu Agency

Pismo šestogodišnjeg dječaka koje je uputio američkom predsjedniku Baracku Obami, a u kojem nudi utočište u svojoj obitelji jednim sirijskom izbjeglici, postalo je popularno i proširilo se internetom.

Mali Alex iz New Yorka odlučio je napisati pismo ni više ni manje nego američkom predsjedniku nakon što je vidio fotografiju okrvavljenog i omamljenog Omrana Daqneesha koja je obišla svijet i izazvala burne reakcije, piše BBC.

Pismo je stiglo i do Obame koji ga je pročitao u UN-u i rekao da ga je napisalo dijete ‘koje još nije naučilo biti cinično, sumnjičavo ili plašljivo’. Osim toga, podijelio je priču na svojoj stranici na Facebooku gdje je podijeljena gotovo 120.000 puta, ima preko četiri tisuće komentara i gotovo 180.000 lajkova.

Alex je pismo započeo: ‘Dragi predsjedniče Obama, sjećate li se dječaka kojeg je spasila hitna pomoć u Siriji? Možete li, molim vas, otići po njega i dovesti ga k nama? Čekat ćemo vas sa zastavama, cvijećem i balonima. Pružit ćemo mu obitelj i on će biti naš brat.'

Američki je predsjednik citirao pismo na sastanku u UN-u čija je tema bila izbjeglička kriza, a potom su i samog Alexa snimili kako čita pismo.

‘Svi bismo više trebali biti poput Alexa. Zamislite kako bi nam svijet izgledao da je tako. Zamislite koliko bismo patnje mogli olakšati i koliko života spasiti’, napisao je Obama na Facebooku. Pozvao je razvijene zemlje da učine više i pomognu u izbjegličkoj krizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:08