NEVJEROJATAN SLUČAJ

Čehinja čak mjesec dana živjela sama na planini nakon što je njezin partner pao i poginuo

 Wikipedia

Planinarka iz Češke pronađena je živa u kolibi u zabačenom dijelu Novog Zelanda gdje je sama provela čak mjesec dana nakon što je njezin partner pao i poginuo na planinarskoj stazi, piše Guardian.

Pronađena je u srijedu na poznatoj stazi Routeburn koja je dio nacionalnog parka Fiordland.

Prema navodima policije, par je krenuo na planinarenje 26. srpnja, a muškarac se poskliznuo i pao niz liticu dva dana kasnije. Žena je rekla kako se nakon nesreće spustila do njega, no on je ubrzo nakon toga izdahnuo.

Nakon nesretnog događaja ona je ostala živjeti u obližnjoj kolibi čekajući da se snježne vijevice smire pa da može potražiti put kući.

Unatoč hladnom vremenu i visokom snijegu, spasilačka služba zatekla ju je u prilično dobrom stanju.

'Ovo je vrlo neobičan slučaj', rekao je Olaf Jensen, načelnik policije koju je alarmirao češki konzulat nekoliko dana nakon što je prijavljen nestanak dvoje planinara.

Par je bio prilično dobro opremljen i imali su 'nešto iskustva' u planinarenju na teškim stazama. No, u novozelandskoj divljini ipak su se izgubili zbog čega je nesretni muškarac i pao u duboku provaliju. Policija sada pokušava doći do njegova tijela.

Nakon partnerove smrti, žena je tri dana provela na otvorenom da bi tek nakon toga krenula potražiti zaklon i našla ga u planinarskoj kolibi u koju je provalila i poslužila se namirnicama koje je ondje našla. U kolibi se nalazila i radio stanica, no žena nije znala kako je uključiti. Tijekom mjesec dana koje je proboravila ondje, nije se puno kretala jer je i sama bila ozlijeđena. Osim toga, zbog visokog snijega postojala je opasnost i od lavina.

Ispred kolibe uspjela je u snijegu ispisati veliko slovo H – za 'help' – nadajući se da će to netko ugledati iz zraka. Kaže da tijekom mjesec dana njezina boravka u kolibi, ovuda nije prošao niti jedan planinar.

Inače, za stazu Routeburn kojom su planinarili, potrebno je između dva i četiri dana. Tijekom zimskih mjeseci ta je staza zatvorena. No, unatoč tome mnogi planinare onuda, pa spasilačka služba upozorava da ljudi koji se odluče na taj put moraju biti u dobroj kondiciji, dobro opremljeni i informirani. No baš zato što i tijekom zime na stazi zna biti dosta planinara, Ian Sime, glasnogovornik lokalnog planinarskog društva kaže kako mu je ovaj slučaj prilično nevjerojatan.

'Ne mogu vjerovati kako se moglo dogoditi da netko ostane izgubljen tako dug vremenski period jer staza je dobro označena. Također, neobično je da čitavih mjesec dana nitko nije navratio u tu kolibu. No kako je bio visok snijeg, tako nešto ipak nije posve nemoguće.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:25