PRIJETI MU ZATVOR

'MISLIO SAM DA ĆE ME KAMENOVATI' Alpinist uhvaćen kako se skriva u spilji nakon što je izbjegao platiti 11.000 dolara za penjanje na Mt. Everest

 Facebook

Alpinist Ryan Sean Davy iz Južnoafričke Republike koji je imao namjeru popeti se na Mount Everest uhvaćen je kako se skriva u spilji nakon što je pokušao izbjeći naknadu za penjanje od 11.000 dolara.

Nepalski dužnosnici pronašli su ga u njegovom skrovištu nakon što se uspeo više od 6000 metara. Naredili su mu da siđe s planine, oduzeli mu putovnicu i kaznili s 22.000 dolara.

U objavi na Facebooku Ryan Sean Davy napisao je kako su ga tretirali kao ubojicu i da je mislio da će ga na licu mjesta kamenovati do smrti. Sada se boji kako bi mogao završiti u zatvoru u Kathmandu.

- Ekspedicije se nisu imale vremena baviti sa švorc 'wanna be' Everestašima, pa su me prijavili. Maltretirali su me toliko da sam iskreno pomislio da će me kamenovati do smrti na licu mjesta. Ne pretjerujem. Tretirali su me kao ubojicu. Ovo je dokaz koliko je novac postao važniji od pristojnosti. Oduzeli su mi putovnicu i poslali u Katmandu gdje će me kazniti, očito zatvorskom kaznom.

Naime, stranci moraju platiti nepalskoj vladi 11.000 dolara za dozvolu za penjanje na 8848 metara visok vrh - što je velika zarada toj siromašnoj državi.

Gyanendra Shresth, policijski časnik za vezu u baznom kampu kazao je kako ga je vidio samog blizu kampa, pa mu se odlučio približiti, a ovaj je počeo bježati.

- Slijedio sam ga s kolegom i pronašli smo ga kako se skriva u obližnjoj spilji - kazao je.

Vrlo je neobično za strance da se odluče sami popeti na Everest - uglavnom to pokušaju s najmanje jednim vodičem i velikim timom koji ga podupire u baznom kampu.

Davyju bi mogli zabraniti na pet godina ulaz u Nepal ili pak na 10 godina zabraniti penjanje u toj zemlji.

Davy je Facebooku napisao: 'Bit ću iskren i reći da sam, kada sam stigao u bazni kamp, postao svjestan da nemam ni približno novaca za dozvolu zbog svih skrivenih troškova, a čak i da sam imao, odbili bi me zbog nisam imao zabilježenog prethodnog iskustva u planinarenju.

Kazao je i kako je bio posramljen jer si nije mogao priuštiti dozvolu koja pokazuje da je prošao trening no da bi bilo 'sramota okrenuti se i prihvatiti poraz zbog jednog papira'.

- Stoga sam riskirao i potrošio malo novca što sam imao na još opreme za penjanje, te sam vježbao na okolnim vrhovima kako bi se aklimatizirao i pripremio se za Everest.

Davy je kazao kako je njegov glavni motiv za penjanje bio pomoći ljudima u nevolji zbog brojnih nesreća koje se događaju. Spomenuo je kako je u jednom trenutku vidio 40 ljudi kako prolazi pored umirućeg čovjeka koji je molio za pomoć.

- Da sam barem mogao pomoći jednoj osobi, promijenio bih puno - napisao je na Facebooku, a njegovi prijatelji počeli su sakupljati donacije kako bi pomogli Davyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:44