IDEALNA VIKEND DESTINACIJA

POMAMA ZA NAJMANJOM NEPRIZNATOM DRŽAVOM SVIJETA 'Nakon Brexita svi žele doći ovdje, primili smo tisuće zahtjeva za državljanstvom!'

 cc/Wikipedia

Najmanja samoproglašena nacija na svijetu zaprima na tisuće zahtjeva za državljanstvom nakon što je Velika Britanija izašla iz Europske unije i nakon što je za američkog predsjednika izabran Donald Trump.

Prince Michael od Sealanda, koji vlada napuštenom utvrdom iz Drugog svjetskog rata koja se nalazi desetak kilometara od istočne Engleske, planira uzeti još zemlje moru kako bi mogao naseliti još stanovnika.

Na tu napuštenu vojnu platformu davne 1967. Britanac Paddy Roy Bates, Michaelov otac, položio je pravo na osnovu vlastite interpretacije međunarodnog prava. Svoju suprugu Joan, nekoć kraljicu ljepote, tada je okrunio kraljicom.

Sealand ima vlastitu valutu, himnu, zastavu i - nogometnu momčad.

Princ Michael vjeruje da su zahtjevi za državljanstvom želja ljudi da pokažu svoje nezadovoljstvo politikom Britanije i Amerike.

- Nakon Brexita, primali smo nekoliko stotina zahtjeva dnevno. Nakon odabira Trumpa za predsjednika SAD-a ta je brojka porasla za još 200.

Nekoliko stotina putovnica je već izdano, a platforma veličine dva teniska terena ugostila je 50 ljudi.

cc/Wikipedia

Uz teritorij same platforme, Sealand polaže pravo i na morski pojas od 12 nautičkih milja od platforme, a navodno je suverenitet fizički obranjen najmanje jednom prilikom.

Naime, tijekom 1978., samoproglašeni premijer Sealanda, Nijemac Alexander G. Achenbach je, dok su kralj i kraljica bili u Engleskoj, pokušao uz pomoć nekoliko nizozemskih građana zauzeti platformu, pri čemu je Michael Bates nakratko bio držan taocem, prije nego je pušten na slobodu u Nizozemskoj. Bates je okupio vojsku i u helikopterskom desantu ponovno zauzeo platformu, pri čemu su uzurpatori postali ratni zarobljenici.

Nakon završetka 'rata', Nizozemci su oslobođeni, a premijer Achenbach, koji je imao putovnicu Sealanda, je optužen za izdaju i zatvoren te je morao platiti 75.000 tadašnjih njemačkih maraka. Nizozemska i Njemačka su tražile od britanske vlade da intervenira kako bi Achenbach bio pušten na slobodu, no Velika Britanija je odbacila mogućnost uplitanja.

cc/Wikipedia

Njemačka je poslala diplomata u Sealand koji je nakon nekoliko tjedana uspio isposlovati puštanje Achenbacha, a Roy Bates je ovaj potez Njemačke kasnije tumačio kao priznanje Sealanda od strane Njemačke (koja nije potvrdila Batesovu tvrdnju).

U međuvremenu, Achenbach je osnovao vladu Sealanda u egzilu i još uvijek tvrde da su oni legitimna vlada na Sealandu.

Princeza Joan preminula je u ožujku prošle godine i ostavila Michaela jedinim vladarom (nakon što mu je otac umro u listopadu 2012. godine)

Michael vjeruje kako bi u budućnosti stotine mogle živjeti na Sealandu, možda koristeći plutajuće platforme, a trenutno potpomaže svoju državu prodajom titula - pa tako za 29 funti možete postati lord, lady ili barun, odnosno barunica.

Iako Michaelova djeca - Liam (28), James (30) i Charlotte (25) – pokazuju interes za Sealand, on ne isključuje prodaju u korist buduće ekspanzije.

- Želimo da tamo žive stotine ljudi. Ne mogu smjestiti bolje mjesto koje neki bogataš može posjedovati. To je jedini dio Europe gdje mogu uživati u samo autonomiji.

- A opet, London i Sealand dijeli samo helikopterska vožnja te tamo možete uživati vikendom - poručuje Michael od Sealanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:55