NEOBIČNE METODE

VANDALI KOJI SU DEVASTIRALI ŠKOLU OSUĐENI NA ČITANJE KNJIGA Moraju pročitati 35 knjiga o rasizmu jer je riječ o 'petorici glupih tinejdžera'

 Screenshot/YouTube / Profimedia, imageBROKER

Sutkinja u Virginiji osudila je tinejdžere koji su povijesnu zgradu afro-američke škole išarali pogrdnim rasističkim, antisemtiskim i vulgarnim grafitima te odredila da moraju pročitati 35 knjiga o rasizmu, antisemitizmu i ravnopravnosti među spolovima.

Na popisu knjiga koje će pet maloljetnih vandala morati pročitati su i "Boja purpura" Alice Walker, "Crucible" Arthura Millera i "Lovac na zmajeve" Khaleda Hosseinija, prenosi The Guardian.

Osim što moraju pročitati knjige, tinejdžeri koji su oštetili školu moraju pogledati 14 filmova, posjetiti dva muzeja i napisati referat kako bi ih se potaknulo da poštuju rodove, rase i vjere.

Ashburn Colored School otvorena je 1892., 30 godina poslije američkoga građanskog rata kako bi se afroameričkoj djeci omogućilo školovanje.

Državna odvjetnica Alex Rueda rekla je da je poduzela takav korak jer je riječ o "petorici glupih tinejdžera".

"Nijedan od dječaka, navela je, prije nije kažnjavan, nikad nisu upadali u nevolju i očito je da nisu bili rasno motivirani. Ovdje je više riječ o gluposti i nerazumijevanju ozbiljnosti onoga što su učinili", rekla je.

I sama kći knjižničara, Rueda se nada da će tinejdžeri iz ove kazne izvući pouku.

Svih 35 knjiga s popisa bavi se rasizmom, ravnopravnošću među spolovima, religijom i ratom, a tinejdžeri će morati pročitati tri knjige Leona Urisa, među kojima je i "Mila 18", zatim "Sunce se ponovno rađa" Ernesta Hemingwaya, "Noć" Elieeja Wiesela, "Sluškinjina priča" Margaret Atwood, "Eichmann u Jeruzalemu" Hanne Arendt, "Lolita u Teheranu" Azar Nafisi i "Nevjernica" Ayan Hirsi Ali, dok su na popisu filmova i Oscarom nagrađeni "12 godina ropstva" i "Lincoln".

Dječaci moraju svakoga mjeseca napisati sastavak o pročitanoj knjizi ili o pogledanom filmu. Osim toga, u referatu moraju objasniti poruku koje šalju svastika i simboli bjelačke nadmoći te posjetiti muzej holokausta i muzej američke povijesti te izložbu o Japancima zatočenim u američkim logorima nakon Drugoga svjetskog rata.

"Nadam se da će nakon toga imati više poštovanja prema rodu, rasi i vjeri. I da će, kada se otisnu u svijet, biti učitelji", rekla je sutkinja.

Ovo nije prvi slučaj takve kazne. Prošle godine u rujnu sudac u Italiji osudio je petnaestogodišnjakinju da pročita 30 feminističkih knjiga i "shvati štetu koja joj je nanesena kao ženi" nakon što je otkriveno da je sudjelovala u lancu dječje prostitucije.

Tridesetpetogodišnjak koji je platio djevojčici za seksualne usluge, osuđen je na dvije godine zatvora i nije morao pročitati niti jednu knjigu. Autorica jedne od knjiga s popisa, Adriana Cavarero nakon toga je izjavila da bi bilo bolje da je njezinu knjigu morao pročitati osuđenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:17