I DOGAĐA SE ČESTO

VIDEO: JE LI OVO NAJLOŠIJA PREVARA U POVIJESTI? Bizaran video iz Kine ovih dana svi dijele, i pritom se dobro zabavljaju. Iako se radi o prometnoj...

 Screenshot: YouTube

Jedan poprilično bizaran video iz Kine posto je viralan ovih dana, a pokazuje nevjerojatno loš pokušaj glume jedne sredovječne žene.

Dotična gospođa iz grada Nanyang u centralnoj Kini istračala je nasred ceste te se bacila na auto koji se u tom trenutku već potpuno zaustavio. No, nju to nije spriječilo da se nasloni na haubu i zatim neuvjerljivo odglumi pad pod kotače te se ponovno digne i nasloni na haubu, što je vozač snimio mobitelom.

Riječ o prilično čestom pokušaju prijevare u Kini - oportunisti/ce željni lake zarade pokraj ceste čekaju auto koji se kreće izrazito sporo te se zatim bacaju ispred njega i odglume ozljedu kako bi od vozača poslije iznudili novčanu kompenzaciju.

Kinezi ovaj tip prijevare zovu "pengci" koji bi se doslovno preveo kao "diranje porculana" prema sličnoj prevari iz vremena Qing dinastije. Tada bi se neka osoba, obično član osiromašene plemenitaške obitelji, svečano odjenuo i stao usred gomile ljudi s naizgled skupom porculanskom vazom (koja je zapravo bila lažna) i puštao bi ljude da ga "udaraju" sve dok ne bi ispustio vazu koja se razbila. Nakon toga bi od nesretne osobe koja je "uzorkovala" pad vaze tražio da mu se nadoknadi šteta za navodno vrijedni komad porculana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:37