GABONSKA LJUTICA

VIDEO: OVA PTICA NIJE IMALA ŠANSE Pogledajte u usporenoj snimci kako je masivna i opasna otrovnica munjevito sredila svoj plijen!

 Screenshot: YouTube

Da vas odmah upozorimo, ovaj video nije za svakoga.

Znanstvenici su snimili gabonsku ljuticu kako ujeda svoj plijen, pticu koja izgleda dosta slično domaćem puranu, i to montirali u usporenu snimku koja otkriva svu dramu iznenadnog napada.

Ptica mirno šeće šumskim tlom, dok strpljiva otrovnica vreba iz zasjede i zatim se 'lansira' prema svojoj meti brzinom većom od 220 km/h i ujeda je najdužim očnjacima među zmijama, koji narastu do 5 centimetara.

Njezin otrov brzo počinje djelovati na purana, dok ona namješta očnjake prema natrag i sprema se da proguta svoj plijen, višestruko veći od njezine glave.

Gabonska ljutica živi u prašumama Subsaharske Afrike, a poznata je kao jedna od najtežih otrovnih zmija na svijetu, koja može imati i preko 11 kilograma (neki stručnjaci smatraju da može težiti i više od 15 kila, iako to nije potvrđeno). Usprkos velikoj masi, rijetko naraste duža od metar i pol, maksimalno dva, što znači da je njezino tijelo prilično masivno i nabijeno, zbog čega djeluje tromo, iako gornja snimka pokazuje da to nipošto nije.

Ova zmija ima vrlo snažan hemotoksični otrov za koji čak i konzervativnije procjene govore da je dovoljna količina od pedesetak miligrama da ubije prosječnu odraslu osobu. Budući da njezine masivne otrovne žlijezde proizvode velike količine otrova, gabonska ljutica ga jednim ugrizom može ubrizgati i do 1000 miligrama, što je dovoljno da ubije više od deset zdravih osoba.

Srećom, riječ je o vrlo plahoj zmiji koja će ugristi čovjeka u vrlo rijetkim situacijama, na primjer kada na nju nagazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:58