LIJEČNICI GA NISU USPJELI SPASITI

VIDEO: POZNATI BLOGER I STRUČNJAK ZA ZMIJE UŽIVO SNIMAO SVOJE POSLJEDNJE TRENUTKE Očajan zbog kraha braka pustio crnu mambu da ga ugrize

 
 Screenshot

Poznati ruski video bloger i stručnjak za zmije emitirao je uživo snimku koja prikazuje kako umire pred kamerama nakon što je shrvan zbog kraha braka, pustio svog ljubimca, crnu mambu, da ga ugrize za ruku.

Na duboko uznemirujućoj snimci bloger Arslan Valeev (31) iz Sankt Petersburga zamolio je gledatelje da pozovu njegovu bivšu suprugu dok je malaksao i dezorijentiran jedva gledao u kameru.

Zmija i trenutak smrti nisu prikazani, no bloger, bivši zaposlenik zoološkog vrta, pokazao je gledateljima ugriz na ruci.

Na kraju snimke ustao je sa stolice i udaljio se od kamere. Ubrzo nakon toga je umro.

On i njegova supruga Ekaterina 'Katja' Pjatižkina bili su poznati u Rusiji jer su vodili nekoliko YouTube kanala o zmijama i njihovom ljubimcu, crvenom risu, te su imali na tisuće pratitelja.

Prijatelji kažu kako je početkom kolovoza Valeev optužio suprugu da ga je prevarila. Pretukao ju je, a ona je zadobila potres mozga. Kasnije se pokajao i 21. rujna javno joj se ispričao zbog svog ponašanja priznavši pritom da su zadnji put bili intimni u srpnju. Njegova supruga ubrzo je zatražila razvod i objavila kako je u novoj vezi.

Na šokantnoj snimci Valeev je kazao kako je ostavio u mobitelu poruku za Katju.

- Recite joj da je volim neizmjerno - kazao je dok je nesvjesno okretao očima, a potom se oprostio od svih.

- Zbogom svima... Ne mogu vjerovati da mi se to događa. Nek netko nazove Katju, bio bih sretan ako ima vremena doći i vidjeti me.

- Ja već umirem. Bilo bi mi drago da mogu vidjeti Katju. Tresem se.

Gledatelji su u tom trenutku počeli zvati hitnu pomoć koja ga je odvezla u bolnicu, no liječnici ga nisu uspjeli spasiti. Dan ranije objavio je video sa 'svojom najdražom zmijom', Mambom, no nije dao naslutiti što će napraviti.

Njegova bivša supruga nije komentirala video.

Kao što smo već pisali, crna mamba je vitka otrovnica koja može narasti i preko 4 metra dužine (od otrovnih zmija duža je samo kraljevska kobra), iako je većina odraslih primjeraka velika oko tri metra. Živi na području subsaharske Afrike, a poznata je kao najbrža kopnena zmija na svijetu koja se može kretati barem 11 km/h, ako ne i brže, na kraćim relacijama.

No, prije svega je poznata po reputaciji najsmrtonosnije zmije na svijetu. Iako ni blizu nije odgovorna za najveći broj smrtnih slučajeva kod ljudi (tu titulu drži "indijska četvorka" - indijska kobra, obični krait, Russellova ljutica i pješčana efa koje godišnje ubiju do 45 000 ljudi, uglavnom zato što češće obitavaju u gusto naseljenim područjima), crna mamba posjeduje ubojitu kombinaciju snažnog neurotoksina i veličine koja joj omogućuje da jednim ugrizom ubrizga i do 400 mg otrova, iako joj je prosjek oko 120 mg.

Budući da je njezin otrov među šest/sedam najjačih kad su u pitanju zmije (prvi je kopneni tajpan koji nije usmrtio nijednu osobu, uglavnom jer živi u australskoj zabiti), pretpostavlja se da je između 10 i 15 mg dovoljno da ubije odraslog čovjeka, što znači da bi prosječan ugriz bio dovoljan da usmrti do desetak osoba, a iznimno jak i više od 30 njih. Koliko je opasna, svjedoči činjenica da je svaki njezin ugriz otrovan (dakle nema "suhih" ugriza kad ne ubrizga otrov), a smrtnost je zajamčena ako žrtva ne primi protuotrov - štoviše, čak i s protuotrovom 14% osoba koja je ova zmija ugrizla na kraju ne prežive.

Kao da sve nabrojano nije dovoljno, crna mamba postaje iznimno agresivna, čak i neustrašiva ako se osjeti ugroženom, te je u stanju ugristi svoju žrtvu i do 12 puta u vrlo kratkom rasponu vremena, pri čemu može ubrizgati dovoljno otrova da osobi naprosto više nema spasa pa smrt zbog zatajenja dišnih organa nastupi već za 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:53