MORSKA NEMAN

VIDEO: RAZOTKRIVEN MISTERIJ NASUKANOG MORSKOG ČUDOVIŠTA Znanstvenici otkrili što je to prestravilo lokalne mještane

 Indonezijska vojska

Raspadnuta lešina neobičnog morskog stvorenja što se nasukalo na indonezijsku obalu prošloga tjedna zaintrigirala je mještane ali i svijet, a stručnjaci su se požurili dokučiti o kojoj se morskoj životinji zapravo radi.

Lokalni ribar koji ga je pronašao isprva je mislio da je riječ o splavu, a kada mu se približio pomislio je da je riječ o velikoj lignji.

Fotografije su obišle svijet, a znanstvena zajednica počela je propitkivati: o čemu je riječ, kako je životinja tamo dospjela, hoće li utjecati na klimatske promjene... Mještani otoka Seram suočili su se s još jednim velikim pitanjem: kako se riješiti ogromne lešine.

Krv iz raspadnute lešine obojala je ocean u krvavu crvenu boju, no to nije spriječilo mještane i ostale znatiželjnike da priđu bliže neobičnom stvorenju i fotografiraju ga za uspomenu.

George Leonard, vodeći znanstvenik iz neprofitnog Oceanskog odbora za regulaciju plovidbe i ribolova, rekao je za Huffington Post da je vrlo vjerojatno, sudeći po dijelovima kostura, riječ o ostacima velikog kita iz porodice kitovi usani, koji su dobili ime po usima, izraslinama od keratina.

Smatra da se kit uslijed raspadanja zbog nakupljenih plinova počeo napuhavati te se izobličio do neprepoznatljivosti. Leonardova teorija drži vodu jer se otok Seram nalazi u blizini rute za selidbu kitova, pišu svjetski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:37