BEZ PANIKE

VIDEO: DRAMATIČAN TRENUTAK NA NEBU IZNAD AMSTERDAMA Munja pogodila zrakoplov, ali let od 12 sati nastavljen je bez većih problema

 

Ako imate strah od letenja, možda bi bilo dobro da preskočite gledanje video snimke iz Nizozemske, koja prikazuje udar munje u zrakoplov.

Dramatični trenutak dogodio se nedugo po polijetanju sa zrakoplova Schipol u Amsterdamu na letu KLM-a za Limu u Peruu.

Iako nije poznato kada se to dogodilo, video je postavljen na Youtube u utorak, te je u međuvremenu imao čak milijun pregleda.

Zrakoplov je bez obzira na nemili događaj s početka leta sretno i na vrijeme stigao u Limu, nekih 12 sati i 40 minuta od polijetanja.

Obično grom udara u krajeve aviona, poput vrha krila ili nosa aviona, a struja putuje kroz metalno kućište aviona pre nego što ga napusti na drugom kraju. Gromovi pogađaju zrakoplove daleko češće nego što to putnici misle i znaju. Može se reći da svaki zrakoplov prosječno udari grom jednom u dve godine ali oni su konstruirani tako da to za njih ne predstavlja nikakav problem.

Ponekad dolazi do vanjskog oštećenja, ali u pravilu grom ostavlja iza sebe malo ili nimalo dokaza da se išta dogodilo. Zrakoplov je zaštićen Faradayevim kavezom, koji blokira vanjska statička električna polja: udar se distribuira po vodljivom materijalu i ne utječe na unutrašnjost kaveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:28