BORBA PROTIV LEDA

VIDEO: EKSPERT OTKRIO BRZ I JEDNOSTAVAN TRIK ZA ODLEĐIVANJE STAKLA Stižu nam prvi minusi, a s njima i problemi sa staklima na automobilima

 
 Screnshot / YouTube

Za ovaj su vikend, točnije nedjelju, meteorolozi najavili prve minuse u Hrvatskoj što sa sobom povlači brojne posljedice, a s jednom od njih se svako jutro susreću vozači koji nemaju mogućnosti automobil čuvati u garaži.

Sa zaleđenim i zamagljenim staklima borimo se svake zime, nesvjesni da postoje vrlo jednostavni trikovi koji nam uvelike mogu pomoći. Plastična strugalica ima svoju svrhu, no ponekad sirova snaga nije dovoljna.

Američki meteorolog Ken Weathers iz Tennesseeja objavio je na YouTubeu video u kojem daje sjajan savjet za odmrzavanje vjetrobranskog stakla. Sve što morate učiniti jest pomiješati u plastičnu posudu sa špricalicom izopropilni alkohol ili izopropanol (uobičajeni alkohol za čišćenje koji možete naći posvuda, od supermarketa i benzinskih pumpi do ljekarni…) i vodu.

Weathers savjetuje omjer dvije trećine alkohola i trećinu vode koje onda samo pošpricate po staklu. Kao što možete vidjeti u videu, led će se iste sekunde rastvoriti i omekšati toliko da će biti dovoljno samo prebrisati staklo običnom krpom.

Svakako morate paziti samo da ne koristite vruću vodu kako ledeno staklo ne bi popucalo. Weathers dodaje da se taj alkohol smrzava tek negdje na 90 stupnjeva ispod nule pa posudu s otopinom možete bez straha čuvati u automobilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:04