SIMBOL OTPORA

Otkriven identitet misteriozne žene koja se mirno suprotstavila specijalcima na ulici

 Jonathan Bachman / REUTERS

Fotografija neimenovane prosvjednice u Baton Rougeu u Louisiani obišla je svijet i postala simbol sukoba koji još uvijek traje između američke policije i građana crne boje kože. Radilo se o nepoznatoj djevojci koja je uhapšen jer se nije htjela maknuti sa ceste, a njezin je otpor zabilježio Reutersov fotograf Jonathan Bachman.

Kako piše Unilad, djevojka je Ieshia Evans i radi kao medicinska sestra u New York Cityju. U zatvoru je nakon spomenutog incidenta provela 24 sata, a nakon što je puštena na Facebooku je napisala:

‘Želim da ovo znate. Cijenim dobre želje i poruke ljubavi, ali ovo je djelo Boga. Ja sam samo njegov instrument. Slava mu! Sretna sam što sam živa i zdrava i što nije bilo žrtava kojima sam svjedočila iz prve ruke.’

Fotograf Bachman je kasnije rekao da ga je fasciniralo nešto u njezinoj mirnoći: ‘Bilo mi je jasno da se neće pomaknuti. Kao da im je govorila: Morat ćete doći do mene i pomaknuti me. Odmah mi se scena učinila savršen za fotografiju. On nije bila nasilna, ništa nije ni rekla, nije se opirala uhićenju.’

Njezina najbolja prijateljica, Natasha Haynes, rekla je da je Evans otputovala u Baton Rouge kako bi sudjelovala u demonstracijama protiv ubojstava Altona Sterlinga i Philandra Castilea kako bi njezin sin imao bolju budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:39