HIT NA YOUTUBE-U

VIDEO: Provjerite zašto je ova optička iluzija izludila internet: 'Kako je ovo moguće!?'

Radi se zapravo o Jastrow iluziji nazvanoj po američkom psihologu Josephu Jastrowu koji ju je definirao prije više od sto godina
 Printscreen: YouTube

Video anonimnog oca koji preslaže drevne tračnice kojima se igra njegov sin postao je hit na internetu.

U 30 sekundi dugom isječku prvo vidimo naizgled identičan par drevnih tračnica/kockica od kojih jedna leži na drugoj i savršeno je poklapa.

No, potom ruka pomakne gornju tračnicu s donje i stavi je ispod nje pri čemu se ona čini znatno većom od prve. Nakon toga je ponovno stavi na prvu tračnicu koju opet savršeno poklapa svojom identičnom veličinom.

Radi se zapravo o Jastrow iluziji nazvanoj po američkom psihologu Josephu Jastrowu koji ju je definirao prije više od sto godina. Riječ je o dva objekta u obliku luka koji su identične veličine, pri čemu se duža strana jednog luka stavi u kontrast s kraćom stranom drugog.

U gore stavljenom videu gornji lijevi ugao nižih tračnica pomaknut je udesno kako bi bio u ravnini s donjim lijevim kutom gornjih tračnica. I eto iluzije da su tračnice različitih veličina!

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:33