BORBA ZA CIJENU

MLJEKARI TRAŽE 4,05 KUNA PO LITRI Laslo dijelio 900 litara mlijeka sa svoje farme: 'Došli smo do ruba!'

'Svatko ima pravo izbora. Mi smo se odlučili na ovo i tako će biti do daljnjega', poručili su mljekari
 Vlado Kos / Cropix

ĐAKOVAČKA SATNICA - Mljekari su jučer počeli poklanjati mlijeko građanima u znak prosvjeda zbog proizvođačke cijene mlijeka koja se kreće u prosjeku oko 2 kune, što je prema riječima predsjednika Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antuna Lasla, gotovo sve mljekare dovele do ruba propasti.

I na njegovu farmi u Đakovačkoj Satnici, od ranog su jutra pristizali mještani ovog, ali i okolnih sela, kao i Đakova. Dolazili su s kantama, plastičnim bocama, malom buradi, galonima... i odnosili pravo domaće mlijeko, koje će uglavnom pretvarati u sir ili kiselo mlijeko. Neki su se vraćali i po nekoliko puta. Stigao je i kamion Vindije, no za njih mlijeka na Laslovoj farmi nije bilo. Ipak to ne znači da je kamion bio prazan. Naime, neki mljekari ipak su odlučili prodavati svoje mlijeko prerađivačima.

- Svatko ima pravo izbora. Mi smo se odlučili na ovo i tako će biti do daljnjega. Građani mogu dolaziti cijeli dan i bit će za sve. Ima ovdje oko 900 litara, a ono što ne podijelimo dat ćemo našim svinjama ili u konačnici proliti - kaže nam Laslo, tvrdeći da drugog rješenja nisu imali.

- Došli smo do ruba. Sadašnja proizvođačka cijena je neizdrživa i nakon svih sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede, kada smo shvatili da naše inzistiranje o povećanju cijene na 4,05 kuna ne nailazi na razumijevanje, odlučili smo se na ovakav prosvjed - tvrdi Laslo, ističući kako od veljače zbog ovakve cijene mlijeka i povećanja troškova svakoga dana bilježi gubitak od oko 2.000 kuna.

- Morali smo smanjiti količinu proizvodnje sa 1.250 litara dnevno na 900 litara, cijena je od veljače jednostranom odlukom industrije manja za 0,61 do 0,65 kuna, poskupila nam je struja, gorivo, hrana..., na sve to nadovezala se suša. Cijena od 4,05 kuna je realna, ali ako se nama ne vjeruje, hvala Bogu u Hrvatskoj imamo dokore znanosti, Poljoprivredne i Ekonomske fakultete i institute pe neka oni izračunaju i predoče kalkulaciju. Proizvođači mlijeka su na koljenima. Unazad nekoliko godina u hrvatskoj je bilo 50.000 mljekara, danas ih je 11.000, a uskoro će ih biti još znatno manje, čime će postati upitna ukupna domaća proizvodnja, a to nije dobro ni za državu, jer se gube radna mjesta, a proračun se oštećuje i direktno i indirektno - kaže Laslo, ističući da dvostruko veća proizvođačka cijena, ne bi značila i dvostruko skuplje mlijeko u trgovinama.

HRVATSKA OSTAJE BEZ MLIJEKA? Mljekari prestali s isporukom: 'Ako otkupna cijena ne bude 4,05, prolit ćemo ga po njivama!'

- Naš ministar Jakovina se predstavlja kao human čovjek, ali morao bi se sjetiti da je proizvođačima cijena skinuta za 0,61 ili 0,65 kn i tada je trebao reći proizvođačima da za isti iznos skinu cijenu mlijeka u trgovinama. Mogao je ministar utjecati i na trgovačke lance da je reagirao sa cijenom marže, koje su izuzetno visoke, pa bismo imali znatno niže cijene. Isto tako mogao se skinuti PDV na hranu na jednocifreni broj, kao i PDV nama proizvođačima. No, nama se PDV povećao, a da ne govorim o struji koja je poskupila, pogonskom gorivu, veterinarskim uslugama...Ljudi su opterećeni kreditima, a zanimljivo u operativnom programu od prije 5 ili 7 godina, kada su se počele graditi farme, piše da proizvođačka cijena ne bi smjela biti niža od 3 kune - kazao je Laslo, koji na farmi ima 180 grla stoke, od čega je 80 muznih krava. I kaže da će dio njih, ukoliko se nakon sastanka u srijedu nešto ne promijeni, vjerojatno morati prodavati, a to će značiti i lagano umiranje njegove farme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:41