HIT TEČAJ

IZNENAĐENJE NA KONFUCIJEVU INSTITUTU Grupu za učenje kineskog smo popunili u samo jednom danu!

 Srđan Vrančić/CROPIX

Odlučila sam upisati kineski jezik zato što često kada trebam kupiti neki proizvod kontaktiram Kinu, jer je upravo ona zemlja proizvođač, a u Hrvatskoj taj proizvod ne mogu nabaviti - rekla nam je nakon svoga prvog sata učenja kineskog jezika Brankica Gobšelić. Brankica je jedna od mnogobrojnih Hrvata koji uče kini jezik.

Tko su polaznici

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu organizirao je besplatni tečaj učenja kineskog jezika, a povratne informacije bile su nevjerojatne. Grupe su se u trenu popunile. Počeli su prvi satovi za četiri početničke grupe, jednu grupu koja će učiti poslovni kineski jezik te četiri grupe koje su dogurale do drugog semestra. Upravo zato posjetili smo ih u Savskoj 25 te uvidjeli zbog čega su Hrvati poludjeli za kineskim jezikom.

- Interes je iznimno velik. Kada smo kretali u prvi semestar, imali smo ideju da ćemo u grupu upisati 60 ljudi. Tu grupu smo nevjerojatno brzo popunili, u jednom danu. Da smo imali uvjete, mogli smo popuniti grupe s još 150 ljudi - kaže Krešimir Jurak, voditelj Konfucijeva instituta.

Rekao sam ‘zašto ne’

Satove kineskog jezika vodi troje profesora, diplomirani kineski govornici, a koliko su dobri, pokazuje činjenica da su svi učenici koji su pohađali prvi semestar upisali i drugi. Razgovarali smo s jednim od polaznika kineskog jezika koji je upravo krenuo u drugi semestar.

- Cijeli se život educiram. Učio sam engleski, španjolski i francuski te mi je kineski bio nekako logičan slijed.

Vidio sam priliku i rekao zašto ne - kaže Đorđe Peurača. Još uvijek mu je teško usvojiti kineski jezik koji je mnogo drugačiji od hrvatskog i svih ostalih jezika koje je dosad naučio, no trudi se i mnogo vježba. Stekao je samopouzdanje te bi se mogao sporazumjeti, ali još mora mnogo učiti da bi u potpunosti razumio izvornoga kineskog govornika.

Ne, nije bilo lako

Kada gleda na TV-u nešto na kineskom jeziku, vrlo često uključi kineske titlove te ih čita pa razumije o čemu govore. Kaže da je pisanje kineskih znakova svladao uz dosta vježbe, iako nije bilo lako.

- Osim što mislim da je učenje ovog jezika društveno korisno, smatram da se i malo drugačije poslože stvari u glavi. Jednostavno učite na potpuno nov način. Ne počinje se učiti ‘da’ i ‘ne’, nego se prvo uči izgovor - oduševljeno govori Peurača koji kineski jezik smatra veoma zanimljivim, i koliko god da je zaposlen, vrijeme si je rasporedio tako da uvijek stigne na satove kineskog jezika i ne namjerava ga prestati učiti.

Njegova učiteljica Joy, kineskog imena Yang Jian Jun, u Hrvatsku je došla prije pola godine i od tada podučava kineski jezik. U Konfucijev institut stigla je zbog dobre komunikacije između hrvatskog i kineskog sveučilišta. Jako je zadovoljna razinom učenja svojih polaznika.

- Odlično su se snašli, jako su dobri učenici. Pokazuju veliku želju i volju - kaže Joy, koja je ponosna na svoje učenike jer su nakon prvog semestra uspjeli svladati sve prepreke te danas pišu kineske znakove i ispravno ih izgovaraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:54