REFERENDUM O ĆIRILICI

ARSEN BAUK 'Stožer ne odstupa od dosadašnje prakse prikupljanja potpisa za referendum'

 Emica Elvedji / CROPIX

ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk ne smatra odstupanjem od dosadašnje prakse činjenicu da Stožer za obranu hrvatskog Vukovara još uvijek nije objavio koliko je potpisa prikupio za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma, iako je rok za prikupljanje potpisa istekao u nedjelju.

"U ovome trenutku ne vidim odstupanje od dosadašnje prakse", rekao je Bauk novinarima ispred Banskih dvora te podsjetio da je Građanska inicijativa "U ime obitelji" potpise prikupljene za referendum o ustavnoj definiciji braka Hrvatskome saboru predala 15-ak dana nakon isteka roka za prikupljanje.

Jedinu razliku u odnosu na dosadašnja prikupljanja potpisa vidi u tome što su se brojke objavljivale i tijekom samog prikupljanja, dok s prikupljanjem potpisa za referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma to nije bio slučaj.

Upitan postoji li mogućnost da se potpisi prikupljaju i u ovih nekoliko dana nakon isteka roka, odgovorio je kako se oni nakon isteka tog roka ne mogu prikupiti na zakonit način.

"Nakon roka se ne mogu prikupiti potpisi na zakonit način, jer je rok za prikupljanje 15 dana. Ali, na isti bi se način onda moglo postaviti pitanje jesu li oni prikupljali potpise i prije početka roka za prikupljanje", odgovorio je.

O svemu će, zaključio je, odlučivati Sabor, a nakon toga Vlada, ako dobije zadaću od Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:40