EX-SWANS

KULTNA IKONA ALTERNATIVNE KULTURE Jarboe u Močvari jedinstven je umjetnički događaj

 Marilyn Chen
Njeni nastupi uživo prerastaju "obične" koncerte i pretvaraju se u umjetničke peformanse u kojima Jarboe pokazuje svoja mnogobrojna lica, od sramežljive školarke do demonima opsjednute umjetnice

Jarboe (ex-Swans), jedna od najkultnijih ikona alternativne kulture, nastupit će u zagrebačkom klubu Močvara 5. ožujka.

Većina glazbenih znalaca uvijek će Jarboe poistovjetiti i povezivati uz Swanse. Nimalo čudno s o obzirom da se radi o jednom od najbitnijih alter grupa svih vremena, a u kojoj je ova američka umjetnica igrala ogromnu ulogu. Ali, kao što su pokazala njezina kasnija dostignuća, Jarboe zaslužuje i mnogo više od ex-Swans statusa. U svojoj glazbenoj karijeri izdala je više od 20 solo izdanja, više od 25 izdanja Swansa, a broj suradnji s drugim umjetnicima već je premašio brojku 60! Samo letimičan pogled na listu onih koji su čekali na svoju priliku da surađuju s njom otkriva njezinu fascinantnu energiju i pogled na umjetnost koji ne priznaje nikakve nametnute granice.

Upravo zato na tom popisu i jesu šarolika imena poput A Perfect Circle, Neurosis, Phil Anselmo, Blixa... Uz sve to stigla je i posvetiti se filmu, fotografiji, dizajnu, sinhroniziranju crtića, a u slobodno vrijeme baviti se i dizanjem utega, kick boxingom i planinarenjem.

Mnogi će se složiti da se svi ti njezini talenti najbolje svjedoče uživo na nastupima koji prerastaju "obične" koncertne nastupe i pretvaraju se u umjetničke peformanse u kojima Jarboe pokazuje svoja mnogobrojna lica, od sramežljive školarke do demonima opsjednute umjetnice. A ovom prilikom imat će i sjajnu gošću: nastupit će uz pratnju briljantne čelistice Helen Money koja je, kao solistica ili kroz svoje bendove, dijelila stage s imenima kao što su Morrissey, Frank Black, Bob Mould i mnogi drugi. Radi se o, dakle, doista jedinstvenom umjetničkom događaju.

Čelistica Helen Money - svirala s imenima kao što su Morrissey, Frank Black, Bob Mould (foto: Travis McCoy)

Upad u pretprodaji je 65 kuna, a na dan koncerta na blagajni kluba 80 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:36