CIJENE NAJMA

Za jednosoban stan treba izdvojiti oko 2000 kuna, a za trostruko veći stan od sto kvadrata tek dvostruko više novca

  • Josip Bistrović / CROPIX

Objavljeno: 08.06.2012

Manje plaće i rast nezaposlenosti razlog su što se mnogi sele iz velikih stanova u manje. Upravo su zbog toga, pokazuju istraživanja, velikim stanovima pale cijene najamnina, dok manji stanovi drže stabilnu cijenu kao i prije krize

Nije lako biti podstanar, makar zapravo nije baš lako ni biti gazda. Kada izračunate koliko godišnje potrošite novca za stanarinu i da svom gazdi svake godine date pozamašan iznos, od kojih tri do četiri tisuće eura, i to za stan koji nije vaš, sigurno svima prisjedne podstanarstvo, baš kao i gazdama to što se često moraju natezati oko zaostalih neplaćenih računa… No, umjesto nabrajanja muka po podstanarstvu, odlučili smo malo istražiti kako se kreću cijene rentanja po Zagrebu.

Odnos cijene i lokacije

Prosječna najamnina stanova od 20 do 40 kvadarata u Zagrebu trenutačno iznosi malo manje od 300 eura, odnosno 2000 kuna, što je prema istraživanju portala Crozilla.com 2,2 posto manje nego u prosincu lani.

Na portalu Crozilla.com tijekom travnja najviše su se pretraživali stanovi u centru, na Jarunu, Črnomercu i u Maksimiru, a prema visini mjesečnog najma, centar je već dugo najskuplji, a Novi Zagreb najjeftiniji dio grada.

Usporedimo li travanjske cijene najma s onima iz istog mjeseca 2010. i 2011. godine, uvidjet ćemo da su one trenutačno mnogo niže nego ranije, a pritom su najviše pale velikim stanovima, dok su najamnine manjih stanova u nekim dijelovima grada čak i porasle.

Veliki stanovi su luksuz

- U usporedbi s prosincem 2011. godine cijene najamnina tijekom travnja pale su 4,4 posto, a najveće promjene u cijeni zabilježene su u Novom Zagrebu gdje su 9 posto niže. U odnosu na travanj prošle godine, cijene najamnina pale su 2,5 posto, a u usporedbi s istim mjesecom 2010. godine, pale su 7,1 posto. Na godišnjoj razini najveći pad u cijenama najamnina zabilježen je u Novom Zagrebu, a iznosi 4,8 posto. Najveću razliku u odnosu ovogodišnjih travanjskih cijena i onih iz 2010. godine bilježi centar u kojem je najam pojeftinio 11,3 posto - kažu stručnjaci s portala Crozilla.com.

Podaci portala pokazuju da je najamnina poskupjela stanovima manjih površina koji su ujedno i najtraženiji, dok su pale cijene velikim stanovima koji su zbog krize postali luksuz, pa je i potražnja za njima nešto slabija nego prijašnjih godina.

Prisilan pad interesa

- Smanjenje plaća, pad zaposlenosti i sve ostale ‘nemani’ koje nas napadaju posljednjih godina većinu su ljudi natjerale da se odreknu udobnosti velikih stanova i presele se u manje i jeftinije stanove. Stoga je interes za većim stanovima prisilno pao, a porastao za onima manjih površina, a proporcionalno s interesom padala je i rasla cijena njihova najma - zaključuju analitičari.Stanovi od 20-40 kvadrata: Na Jarunu i Novom Zagrebu cijene porasle i do 14 posto

Prosječna najamnina stanova od 20 do 40 metara kvadratnih u Zagrebu je tijekom travnja iznosila 294 eura što je 2,2 posto manje no tijekom prosinca. Od početka godine najveća je promjena zabilježena na visini najamnina u Novom Zagrebu, a iste su tijekom travnja bile čak 6,8 posto niže no u posljednjem mjesecu prošle godine. Stanovima ovih kvadratura mjesečna je najamnina od početka godine porasla na istočnom dijelu grada za 1,8 posto.

Prema podacima portala Crozilla.com najamnina stanova ovih površina tijekom travnja bila je viša nego u istom mjesecu proteklih godina. Tako je na godišnjoj razini čak porasla za 2 posto, dok je u odnosu na travanj 2010.godine porasla za 1,3 posto. U odnosu na travanj prošle godine najviše su porasle cijene stanova na zapadnom dijelu grada, a razlika iznosi čak 7,1 posto. Velika je razlika vidljiva i na visini najamnine u Novom Zagrebu, gdje je najam u odnosu na travanj 2010.godine poskupio čak za 14,1 posto.

Stanovi od 40-60 kvadrata: Centar 11 posto jeftiniji

Na portalu Crozilla.com tijekom travnja u Zagrebu su se stanovi ovih površina u prosjeku oglašavali po cijeni od 398 eura, što je 3 posto niže no tijekom prosinca. Na godišnjoj su razini cijene pale za 2,8 posto, a u usporedbi s travnjem 2010.godine pale su za 3,5 posto.

Cijene stanova ovih površina porasle su na istočnom dijelu grada: 1 posto u odnosu na prosinac, čak 4,9 posto na godišnjoj razini i 0,2 posto u odnosu na travanj 2010.godine.

No, najveće promjene u cijenama najamnina u odnosu na travanj 2010.godine bilježe Novi Zagreb u kojem su cijene porasle za 8 posto i centar u kojem su pale čak za 11 posto.

Stanovi od 60 do 80 kvadrata: Centar pojeftinio, zapad poskupio

Po prosječnoj traženoj cijeni od 502 eura tijekom travnja oglašavali su se stanovi od 60 do 80 metara kvadratnih. Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su cijene stanova ovih površina na godišnjoj razini pale za 3,4 posto, a pritom je najveća razlika zabilježena u centru gdje su cijene pale za 6 posto, dok su na zapadnom dijelu grada porasle za 1,6 posto.

Travanjske su cijene najma pale za 4,9 posto u usporedbi s istim mjesecom 2010.godine, a najveća je razlika u istom razdoblju zabilježena na stanovima u centru kojima je cijena pala za 8,3 posto.

Stanovi od 80 do 100 kvadrata: Novi Zagreb za četvrtinu jeftiniji

Tijekom travnja stanovi za najam stanova površine od 80 do 100 metara kvadratnih u Zagrebu se u prosjeku tražilo 619 eura, najviša se svota tražila u Centru (786 eura), a najniža u Novom Zagrebu (453 eura). Travanjske cijene ovako velikih stanova u Novom Zagrebu zabilježile su najveći pad: čak 17 posto u odnosu na prosinac, te 25,7 posto u odnosu na travanj 2010.godine. Na godišnjoj razini najveći pad cijena najma zabilježen je u istočnom djelu grada gdje su cijene pale za 8,8 posto. Stanovima najvećih površina zbog krize je najviše pala potražnja, a time i cijena najma. Tako su travanjske cijene stanova površine od 80 do 100 metara kvadratnih pale: 9,2 posto u odnosu na prosinac prošle godine, 6 posto na godišnjoj razini, te čak 21,2 posto u odnosu na travanj 2010.godine.20-40 m 2

40-60 m 2

60-80 m 2

80-100 m 2

Zapad

301 (eura)

392

500

596

Istok

279

407

498

695

Novi Zagreb

259

349

446

453

Centar

336

443

565

733

Broj preporuka: 9

Više o...

FACEBOOK KOMENTARI

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr