TRAŽILA POMOĆ POLICIJE

Ministrica Holy na Plitvicama: Zatražili smo provjeru tko mi prijeti, lobiji koji se bave otpadom ili nervozni pojedinci

Plitvicka Jezera, 220412.Ministrica zastite okolisa i prirode Mirela Holy sa suradnicima u hotelu Jezero sastala se sa predstavnicima civilnih udruga koje se bave ekologijom kako bi raspravili o prijedlozima novih zakona o otpadu, zastiti prirode te zastiti okolisa.Foto Mario Pusic / CROPIX
 Mario Pušić / CROPIX

PLITVIČKA JEZERA - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy odlučila je potražiti pomoć policije zbog prijetnji koje dobiva od najave izmjena zakona koji se tiču zbrinjavanja otpada.

- Mi smo tražili sigurnosnu provjeru od MUP-a, tako nešto smo i očekivali s obzirom da novim Zakonom o otpadu zadiremo u određene interesne sfere različitih lobija, pa će procjena pokazati da li se radi o utemeljenim prijetnjama ili su to više nervozni i psihički nestabilni pojedinci - komentirala je na Plitvičkim Jezerima ministrica prijetnje koje su joj upućene.

Na Plitvicama je ministrica četiri sata raspravaljala o prijedlozima tri nova zakona vezana za očuvanje okoliša s više od sto predstavnika udruga koje se bavi ekologijom. Sastanak je, kaže ministrica, prošao “izrazito dinamično, nije bilo lako, puno primjedbi, prigovora, ali i dobrih prijedloga”, ponadala se “da će se praksa nastaviti jer se kroz dijalog mogu postići najbolja rješenja za ovo važno područje u interesu Republike Hrvatske”.

- Najviše ih je mučio Zakon o otpadu, jedan dio nerazumijevanja je proizašao jer nisu pročitali Nacrt zakona o otpadu, ali i zato što nisu dovoljno upućeni u obveze prema novoj direktivi o otpadu EU koja u jednoj fazi postupanja nalaže i termičku obradu otpada, a to je za određeni broj udruga apsolutno neprihvatljivo. Zahtjevaju da se takva opcija izbaci iz Zakona, ali to nije moguće - komentirala je ministrica Holy.

Odgovarajući na pitanja novinara rekla je kako se djelatnici nacionalnih i parkova prirode ne trebaju bojati za svoja radna mjesta nakon koncesioniranja objekata po novom Zakonu o zaštite prirode, jer će ih koncesionar biti dužan pruuzeti nekoliko godina.

- Ispostave Nacionalna parkovne agencije će ostati i dalje u samim parkovima. Mi čak planiramo zapošljavati dodatni broj stručnjka koji će se baviti zaštitom prirode jer parkovi su u ovom trenutku deficitarni strukom. Ima veliki broj ljudi koji u stvari ne radi no što bi trebala biti njihova primarna djelatnost, a to nije ugostiteljstvo.

I prema sadašenjem zakonu se u koncesije mogu davati hoteli, pa intencije nije da se omogući davanje u koncesiju sadržaja, već da se dovede sustav u red kako bi se parkovi počeli voditi kao institucije koje su zakonom zaštićene i kako bi se oslobodila sredstva, godišnje možda oko 400 milijuna kuna, da se financiraju projekti koji su nužni iz područja zaštite prirode.

Sada za njih nema novaca, ali ima za košarkaške i nogometne klubovi, što nije temeljna djelatnost ustanova - kritična je ministrica Holy dodajući da možemo biti sretništo imamo ovako očuvanu prirodu s obzirom na to kako se do sada upravljalo zaštićenim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:49