STRAVIČAN SLUČAJ

TKO JE RIJEČANKA KOJA JE OTROVALA BEBU Diplomirala je književnost, a onda psihički oboljela...

Majka je dvogodišnjoj djevojčici tablete davala duže vrijeme
 Marin Aničić / Novi List

Riječanka (35) nalazi se u pritvoru, gdje su je policajci doveli po prijedlogu tužiteljstva koje je naredilo istragu zbog sumnje da je ubila dvogodišnju kćer, čije je tijelo 30. listopada pronađeno u stanu u kojem su živjeli s njezinim roditeljima.

Majka je u lošem psihičkom stanju, o čemu svjedoči činjenica da je na ispitivanje dovedena s Odjela psihijatrije riječke bolnice, gdje je bila smještena nakon kćerine smrti. Službenih informacija iz istrage nema, ali u javnost su procurili toksikološki nalazi prema kojima je djevojčica otrovana antidepresivima. Lijekove joj je, očito, davala majka, a moguće je da se to događalo i kroz duži period.

Majka je s kćeri živjela u neboderu na riječkom Turniću. Ona je pozvala Hitnu pomoć. Kada su liječnici došli, dijete je bilo mrtvo 20-ak sati, a majka je bila rastrojena.

Kako smo doznali od susjeda, dijete je kobnoga dana bilo samo s majkom. Baka i djed i inače su često izbivali, boraveći u vikendici, a otac djeteta bio je na liječenju od ovisnosti o alkoholu i drogama. Roditelji su joj, kažu susjedi, stari i nemoćni i nisu mogli preuzimati brigu o unučici. Kako je ispričala njezina poznanica, majka je studirala i završila hrvatski jezik i književnost, a psihički problemi počeli su pred kraj fakulteta. Navodno je poslije poroda patila od postporođajne depresije. U početku je s partnerom i kćeri živjela u unajmljenom stanu, ali kako nisu imali prihode, a on je bio ovisnik, ona se vratila roditeljima. Iz perioda podstanarstva datira prva prijava Centru za socijalnu skrb. U kolovozu 2011. dobili su anonimnu dojavu o zanemarivanju djeteta i učestalim svađama, ali su utvrdili samo sumnju na obiteljsko nasilje . Baka je svjedočila da se majka brine o djetetu. Godinu dana poslije baka je Centru prijavila zeta za nasilje, ali majka je svjedočila u njegovu korist i ni tada nije procijenjeno da bi dijete trebalo biti izuzeto iz obitelji.

Slučaj je završio na sudu, gdje je utvrđeno “ekonomsko nasilje” (majčin je partner razbio zajedničku lampu), a naloženo mu je liječenje od ovisnosti na koje je i otišao. Majka, pak, nije ovisnica. To potvrđuje nalaz psihijatra nakon prve prijave Centru, gdje stoji da nema indikacija ovisnosti o alkoholu.

Nisu poznati razlozi zašto je majka djevojčici davala lijekove, ali, kako kažu susjedi, kada bi je susreli na hodniku, djelovala je rastreseno. Jedna je susjeda, pak, rekla da ne vjeruje da je ona to učinila jer se brinula o voljenoj djevojčici. Čak je par dana prije tragedije s djevojčicom bila kod nje na kavi, dobro raspoložena.

Inspekcija: Netko je kriv u Centru za socijalnu skrb!

Služba za upravni i inspekcijski nadzor Ministarstva socijalne politike i mladih dovršila je istragu i zaključeno je da su napravljeni propusti u radu riječkog Centra za socijalnu skrb. Ravnatelju je naloženo pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti djelatnika koji su radili na slučaju. Kako stoji u zaključku, u predmetima koji se odnose na prijavu obiteljskog nasilja ne vidi se timski rad, nedostaju socijalne anamneze, a utvrđivanje činjenica je nedostatno.

Budući da se radi o rizičnoj obitelji zbog nezaposlenosti roditelja, ovisnosti oca, prijava o nasilju u obitelji, ekonomskoj ovisnosti o roditeljima te činjenici da je dijete niske životne dobi, izostali su odgovarajuća procjena rizika obitelji i odgovarajuće praćenje. Uočen je također nedostatak koordinacije rada Centra u dijelu rješavanja obiteljske problematike i novčanih pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:07