'ČIN PROVOKACIJE'

Pyongyang slavio unatoč neuspjelom lansiranju rakete: Otkriven novi kip 'Dragom vođi'

Da očuva obraz, režim bi se uskoro mogao odlučiti na novi test nuklearnog oružja
 AP

PYONGYANG - Blaziran neuspjelim lansiranjem rakete koja je u petak ujutro poletjela u orbitu, službeno u znak 100. rođendana pokojnog Dragog vođe Kim Il-sunga, Pyongyang je ipak održao raskošne proslave diljem grada, a otkrivene su i dva nova divovska kipa Kim Il-sunga i njegovog sina Kim Jong-ila koje je narod pozdravio mašući cvijećem, javlja BBC. Proslave je osobno predvovio Kim Jong-un, unuk Dragog vođe.

AP

Neočekivano je to što je Sjeverna Koreja uopće priznala neuspjeh u lansiranju rakete, koja se raspala u zraku samo minutu-dvije nakon lansiranja, a srušila se 165 kilometara zapadno od južnokorejske prijestolnice Seoula. Zapad je uvjeren da je u današnjem propalom pokusu Sjeverna Koreja zapravo htjela testirati dalekometne projektile, a strahuje se i da će je ovaj propust ohrabriti na što skoriji novi pokušaj testiranja nuklearnog oružja, piše The Telegraph .

Time bi režim donekle sačuvao obraz, s obzirom da je lansiranje rakete na velika zvona najavljivao kao svoj veliki tehnološki uspjeh. Vijest o neuspjelom lansiranju ipak je objavljena tek u podne po lokalnom vremenu, iako je raketa lansirana rano ujutro.

AP

Osim što je donijela sramotu sjevernokorejskim vođama, navukla je na njih i oštre osude Zapada i UN-a. SAD, koji je za Sjevernu Koreju spremao program pomoći u hrani, objavio je da odustaje od nauma, a strani mediji komentiraju kako se ta zemlja svojim "provokacijskim činovima“ sve više izolira na međunarodnoj sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:39