STANJE SVE NAPETIJE

SASTANAK ČELNIKA SJ. KOREJE Oružane snage u stanju pripravnosti i spremne za udare

This photo taken on March 24, 2013 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on March 25 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) inspecting the Korean People's Army Unit 1501 at an undisclosed location in North Korea. The inspection came at a time of escalating tensions on the Korean peninsula, with multiple threats from the North of an armed response to joint South Korea-US military drills and to UN sanctions imposed after its nuclear test last month. AFP PHOTO / KCNA via KNS ------ EDITORS NOTE ---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / KCNA via KNS " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

SEUL - Čelnici Sjeverne Koreje sastat će se idućih dana da bi raspravili o "važnim pitanjima", prenose u srijedu južnokorejski mediji informaciju koju je objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

"Centralni komitet politbiroa Komunističke partije održat će plenarnu sjednicu prije kraja mjeseca kako bi razmotrio stanje i donio važne odluke za pobjedonosni napredak revolucije", javlja KCNA. Na sastanku će se razgovarati i o gospodarskoj politici.

Južnokorejski politički stručnjaci kažu da je sastanak tempiran tako da bi odluke politbiroa mogao potvrditi parlament koji ima sjednicu u ponedjeljak 1. travnja. Ujak sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, Jang Song Thaek, mogao bi biti imenovan premijerom a glavni če mu zadatak biti da oživi gospodarstvo, ocijenio je profesor sa Odsjeka za sjevernokorejske studije sveučilišta u Seulu Yang Moo-Jin.

Sjeverna Koreja stavila je u utorak svoje oružane snage u stanje pripravnosti i zatražila od posebnih "strateških" postrojba da se pripreme za moguće udare na Sjedinjene Države, otoke Guam i na Havaje u Pacifiku.

Odnosi Sjeverne i Južne Koreje na najnižoj su točki od 2010. Sjevernokorejski nuklearni pokus 12. veljače, treći po redu, bio je povod za nove sankcije Ujedinjenih naroda, na što je Pjongjang uzvratio prijetnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:52