Komentari

Objavljeno:  24.12.2009

Zašto ću glasati za Vesnu Pusić

Otkad su aktualni aspiranti za predsjednika Republike objavili svoje kandidature, znao sam da ću glasati za Vesnu Pusić, iako su me prijatelji i dobri znanci mahom obeshrabrivali: “Da, Vesna je zaista najbolji kandidat, ali što nam to vrijedi, kad nema šanse!”. Objašnjavali su mi da Vesna prema anketama ima preniski rejting, da se ne može probiti u drugi krug, pa je glas za Vesnu izgubljeni glas. Radije će glasati za svog rezervnog kandidata, koji je za većinu bio Ivo Josipović.

Unatrag deset, petnaest dana dogodio se obrat i ponešto se promijenilo. Vesnin rejting u anketama počo je rasti. Nekoliko dana uoči izbora ona je ipak među kandidatima za drugi krug, a moji prijatelji i dobri znanci koji su je prije dva mjeseca gotovo otpisali, sada se spremaju glasati za nju. Jedan od njih, kojem je glavna simpatija Ivo Josipović, a Vesna Pusić tek kandidat broj 2, rekao mi je: “Moj broj 1 sigurno prolazi, glasat ću za Vesnu da mu bude društvo u drugome krugu, pa mi onda neće biti žao ma tko od njih dvoje pobijedi!”. Drugi je skeptičniji, boji se, kao i prije, da njegova kandidatkinja neće dospjeti do drugog kruga, ali ipak će glasati za nju: “Neka Vesna bar dobije više glasova, bit će to dobar znak da postoji građanska Hrvatska dosljedne europske orijentacije”.

Mislim da je za ovaj obrat u rejtingu Vesne Pusić najzaslužnija televizija, iako bez takvih uredničkih namjera, pa i s neobično oskudnim praćenjem predizborne kampanje. U svim “sučeljavanjima” (ne volim tu riječ, pa je zato stavljam u navodnike) Vesna Pusić na većinu je gledatelja ostavljala najbolji dojam.

Za razliku od onih predsjedničkih kandidata koji su se bavili nebuloznim obećanjima, ona je precizno definirala predsjednikove ustavne ovlasti i jasno rekla što u tim okvirima hoće i može učiniti. Stavove je iznosila sažeto i uvjerljivo, a osjećalo se i njeno samopouzdanje da te stavove dosljedno zastupa i odlučno provodi (striktno poštivanje ustavnog slova, europska orijentacija bez fige u džepu, beskompromisna borba protiv korupcije i za pravnu državu, za antifašizam i afirmaciju ljudskih prava, demokratskih i socijalnih vrijednosti i institucija).

Po tim stavovima i po odlučnosti za njihovo beskompromisno provođenje Vesna Pusić bliska je predsjedniku Mesiću, a Stjepan Mesić je tijekom svojih 10 godina na Pantovaku u više od 90% razdoblja i anketa bio ocjenjivan kao najpozitivniji hrvatski državnik i političar. Vrijednosti što ih je Mesić u hrvatsku politiku ugradio i s predsjedničkom funkcijom povezao, s Vesnom Pusić kao predsjednicom po mojem bi mišljenju bile potvrđene i dalje razvijane, iako bi u nekim pojedinostima i u stilu javnog komuniciranja bilo i neminovnih promjena.

Iz ustavnih odredbi proizlazi, a u praksi se već i pokazalo, da je najvažnija funkcija predsjednika Republike zastupanje Hrvatske pred svijetom. O njemu u velikoj mjeri ovisi kako će se svijet odnositi prema Hrvatskoj, a za malu zemlju kao što je naša to često može biti od presudne važnosti. Predsjednik Franjo Tuđman svojim je postupcima i ponašanjem doveo Hrvatsku u pogibeljnu izolaciju, ali predsjednik Stjepan Mesić već je svojim prvim nastupima tu izolaciju razbio. Hrvatskoj je otvorio prozore i vrata prema svijetu, a svijetu otvorio prozore i vrata prema Hrvatskoj.

Na jednom takvom poslu, daleko manjem po značaju i opsegu, ali sličnome po karakteru, upoznao sam Vesnu Pusić. Od 1993. do 1998. godine zajedno smo uređivali časopis Erasmus. Gotovo kroz cijelo to vrijeme imali smo česte sastanke s predstavnicima nekih međunarodnih institucija i s brojnim ličnostima iz međunarodnog javnog života. Neposredno sam gledao kako Vesna svojim kultiviranim nastupom, obrazovanjem i erudicijom, kao i perfektnim engleskim osvaja simpatije, a u pregovorima relativno često postiže i željene rezultate.

Njen CV svuda joj otvara vrata: po struci je sociolog politike, istaknuti znalac područja kojim se bavi, sveučilišna profesorica s radovima prevedenima na desetak svjetskih jezika i objavljenima u stručnim časopisima, gostujuća profesorica 1997.-98. godine na sveučilištu Georgetown u Washingtonu, na katedri koju je 80-ih godina vodila Madeleine Albright, a 90-ih na njoj gostovali vođe i državnici i politolozi iz zemalja postkomunističke tradicije.

U posljednje vrijeme Vesna Pusić je stekla i neposrednu diplomatsku praksu, kao predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom Unijom. Na toj je funkciji postigla zavidnu reputaciju u vodećim krugovima Unijine administracije u Bruxellesu. Nisam u njenoj stranki jer već od 1990. imam rezerve prema domaćoj stranačkoj politici općenito, pa i prema Vesninoj. Međutim, kad se radi o kvalitetama za funkciju predsjednika Republike, držim da je Vesna Pusić najpogodnija osoba da poslije Stjepana Mesića predvodi Hrvatsku na putu u Europu i u napredniji dio svijeta. Zato glasam za Vesnu.

Broj preporuka: 65

Preporučam

FACEBOOK KOMENTARI

SVI KOLUMNISTI

Inoslav Bešker Davor Butković Ivan Zvonimir Čičak Miljenko Jergović Živko Kustić Jelena Lovrić Nada Mirković Jurica Pavičić Branimir Pofuk Zlatko Šimić Bruno Šimleša Ante Tomić Jelena Veljača Milana Vlaović Tomislav Židak Bivši kolumnisti

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Dobra hrana | Bestseller | Dodo | Dosi | Gorila | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik