IZMJENE ZAKONA

Bespravni graditelji moći će legalizirati i vile na plažama

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Ivan Vrdoljak predstavio je jučer izmjene Zakona o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama kojima se želi omogućiti legalizaciju što većeg broja nelegalno sagrađenih objekata.

Istaknuo je kako nakon predstavljanja izmjena kreće javna rasprava putem koje se želi utvrditi “jednostavan, efikasan i što pravedniji zakon” koji bi, očekuje, u svibnju mogao ići u Vladinu proceduru, a zatim prije ljeta i u Hrvatski sabor.

Obalni pojas

Najavio je da će sljedećih tjedana napraviti desetak javnih tribina po cijeloj državi.

U odnosu na sadašnje zakonsko rješenje, omogućuje se legalizacija zgrada na površinama izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara, na poljoprivrednom zemljištu koje spada u kategoriju osobito vrijedno obradivo i vrijedno obradivo te na površinama gospodarske i zaštitne šume te šuma s posebnom namjenom. - Teško je postići apsolutnu pravdu.

Najmanja naknada

Desecima godina u ovoj se zemlji gradilo ilegalno, bilo je dosta nereda u uređenju prostora, rekao je Vrdoljak. Najmanju će se naknadu, rekao je, plaćati za pomoćne i poljoprivredne objekte, onima koji su u građevinskom području naknada će biti malo veća, onima koji su izvan građevinskog područja još malo veća, a najveća će biti za objekte gdje se, rekao je, vrijednost objekta legalizacijom najviše diže, a to je 70 metara do mora.

Mogućnost izbora

- Jednostavnije, brže i pravednije. I nisu potrebna sredstva da se sve plati prije same legalizacije, nego ćemo dati šansu da svoj sada ilegalni objekt sutra pretvore u legalan, a nakon toga idu u sva plaćanja, kratko je Vrdoljak opisao izmjene zakona.

Ana Mrak Taritaš, zamjenica ministra, rekla je kako u ovom trenutku u Ministarstvu ima 34.000 rješenja za rušenje. Produljen je rok za predavanje zahtjeva o legalizaciji do 30. lipnja 2013., a oni koji su u ovom trenutku “u postupku” moći će birati hoće legalizirati po odredbama sadašnjeg zakona ili po izmjenama i dopunama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:39