DODATNO ZADOVOLJSTVO

NOVA MISIJA KRALJA INTERNETA Bill Gates daje 100.000 USD za kondome nove generacije

Bill Gates namijenio je 100.000 dolara za novi dizajn kondoma ne bi li se, posebice kod mladih, potaknulo njihovo korištenje i smanjilo širenje spolnih bolesti, osobito u nerazvijenim zemljama.

Pritom se osobito naglašava potreba za većom udobnošću i zadovoljstvom jer mnogi ne žele koristiti kondome tijekom spolnog odnosa tvrdeći da im smanjuju libido ili su pak komplicirani za otvaranje.

Zaklada vlasnika Microsofta i njegove supruge Melinde potaknut će ideje o, kako su rekli, “drugoj generaciji kondoma”, koja, doduše, neće ništa promijeniti u učinkovitosti jer je poznato da njihova zaštita od spolnih bolesti ili trudnoće nije upitna, osim u slučaju “Svećenikove djece” kada netko namjerno uništi njihove izvorne domete, ali bi ih trebala učiniti privlačnijima.

Naime, Gatesova se ideja prije svega temelji na pokušaju da se kondomi koriste redovito tijekom seksa i da to kod mladih ne izaziva odbojnost kao što se često događa. Nije da i dosad nije bilo sličnih pokušaja.

Najbolji muški prijatelj

Razni mirisi i okusi, boje, antialergijski, što tanji, vibrirajući... sve ne bi li postali “najbolji muški prijatelji” uvijek nadohvat ruke.

No, premda se svake godine proizvede oko 15 milijardi kondoma i koristi ih oko 750 milijuna muškaraca u svijetu, to je još uvijek nedovoljno da se, ako ne od trudnoće, muškarci i žene bolje zaštite od spolnih bolesti, posebice u nerazvijenim zemljama.

Istina, proizvodnja je u stalnom porastu, kao i kvaliteta kondoma, ali Gates smatra da bi se mogle postići i dodatne inovacije te povećanje kvalitete u kojoj je zasad jedina konstanta lateks.

Smatra se da bi kondomi, kada bi pružali dodatno zadovoljstvo, imali i više poklonika među novom generacijom.

Otvoreni za sve

U zakladi smatraju da će natječaj, pokrenut kao dio akcije “Grand Challenges in Global Health”, dati doprinos zdravlju kroz konkurenciju i nekonvencionalan pristup u idejama za novi kondom. Natječaj je otvoren za studente, znanstvenike i poduzetnike koji mogu dati svoj doprinos globalnom zdravlju.

Mnogi su uvjereni da bi već i pojednostavljena upotreba podigla potrošnju, kao i novi dizajn ili ambalaža koja bi bila jednostavnija za otvaranje. Ovih 100.000 dolara samo su inicijalna sredstva jer bi zaklada mogla financirati projekt s čak milijun dolara.

Nešto ranije Gates je financirao natječaj za novi hi-tech zahod u područjima gdje vlada oskudica vode i nedostatak higijenskih uvjeta koji bi radio uz pomoć solarne energije, odnosno reciklirao vodu, a istodobno stvarao energiju iz ljudskog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:50