ŠANSA ZA TRON?

NENAD POLIMAC OTKRIVA TAJNU USPJEHA 'RATOVA ZVIJEZDA' Pročitajte prvi računovodstveni izvještaj

U novom dobu nema skupih filmskih kopija, a ulaznice su skuplje

Kako sada ispada, “Ratovi zvijezda: Sila se budi” uzdrmali su ponajviše Ameriku.

U samo tri dana prikazivanja (uključivši i pretpremijere u četvrtak navečer) film je zaradio 238 milijuna dolara bruto i postigao novi rekord u tamošnjim kinima, koji je dosad držao “Jurski svijet” sa 208,08 milijuna

Kako je moguće da friški filmovi tako lako tuku rekorde? Jednostavno, nema više skupih 35mm kopija, digitalni DCP može opsluživati i nekoliko dvorana, a cijena ulaznice sve je veća zbog 3-D formata. “Ratovi zvijezda” osobito su dobro prošli u brojnim IMAX dvoranama, gdje su ulaznice najskuplje ali i kvaliteta slike najbolja.

Ipak, film nije rekorder (bar zasad) kada su u pitanju globalni rezultati, gdje “Jurski svijet” vodi za razmjerno skromnu marginu: njegova je bruto zarada prvog vikenda bila 524,9 milijuna, a “Sila se budi” ima 517 milijuna. Budući da su još u pitanju tek procjene, kada stignu točnije brojke, možda potonji prestigne dosadašnjeg rekordera.

Prednjači ‘Jurski svijet’

Zašto “Sila se budi” nije suverenije ovladala svijetom, njezina je reklama bila neusporedivo moćnija nego ona “Jurskog svijeta”? Zato što se potonji istodobno počeo prikazivati i u Kini, koja u prvom vikendu zna priskrbiti i 80-ak milijuna dolara bruto, a Disney čuva svoj film za siječanj: bit će to prvi film iz serijala koji će igrati u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, tržište je navodno odlično pripremljeno i treba očekivati odlične brojke.

U nas je “Sila se budi” suvereni rekorder, bar u posljednjem desetljeću. Preko vikenda ju se vidjelo 73.150 gledatelja, a bruto zarada iznosi 2,733.920 kuna, čime je deklasiran dosadašnji šampion: “Pedeset nijansi sive” vidjelo je u proljeće 66.454 gledatelja, s bruto zaradom od 2,237.565 kuna. Treba odati priznanje tom razmjerno malom filmu koji je uspio preteći blockbustere kao što su “Skyfall” (59.839 gledatelja, bruto zarada 2,006.902 kn) i “Hobit” (52.244 gledatelja, bruto zarada 2,113.291 kn). I ovdje je “digitalija” dobitna formula: u razdoblju dok nije bilo 3-D-a, “Pasiju” Mela Gibsona vidjelo je 84 tisuće gledatelja, puno više nego nove “Ratove zvijezda”, no tada je cijena kino ulaznice bila znatno niža.

Usmena predaja

Hoće li “Sila se budi” postati financijski najuspješniji film svih vremena i svrgnuti s trona “Avatara” Jamesa Camerona? Ovisit će to samo o zanimanju gledatelja, tj. usmenoj predaji, a ne reklami. Ukoliko se film bude odlično držao bar još mjesec dana, ima šanse za novi rekord, a ukoliko ne, morat će se zadovoljiti drugim ili trećim mjestom u tom panteonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:39