SPORT I REKREACIJA

Lika, Karlovac i Gorski Kotar: Top odredišta za aktivni odmor i adrenalinske avanture

Lika i Gorski kotar kao da su izmišljeni za lov i ribolov, kanuing i rafting, bicikliranje i jahanje, planinarenje, penjanje i paragliding...

RAFTING I KANUING

Rafting na Kupi nezaobilazna je avantura za sve posjetitelje Gorskog kotara. Ljepote brdsko-planinskog kraja, netaknuta priroda i uzbudljivi brzaci Kupe jamče odličan rekreativni turizam. U ljetnim mjesecima avanturisti se mogu spustiti kanuima rijekom Kupom ili raft čamcima po nabujaloj rijeci. Nakon višesatnog veslanja najbolje je vratiti energiju i počastiti se tipičnim goranskim ručkom u nekom od restorana, a nakon toga, umjesto u moru, okupati se u rijeci.

Nezaboravna su iskustva raftinga, kajaka i kanuinga na predivnim rijekama Karlovačke županije, čijih je 200 kilometara toka savršeno za uzbudljive a istovremeno opuštajuće pustolovine. Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra sve to nude. Dobra je najduža hrvatska ponornica, koja nakon poniranja u Ogulinu izvire kod sela Gojak, gdje pojačana vodom Zagorske Mrežnice čini najuzbudljiviju rafting dionicu u Hrvatskoj. Vrhunac je pustolovine suvremenog splavarenja u čamcima na napuhavanje, koji svakako treba doživjeti isključivo pod stručnim vodstvom skipera, spust niz najveći slap Buk. Veličanstvenu ljepotu i moć rijeke te ushićenje divlje vode osjetit ćete i na Korani, od mlinicama okrunjenih slunjskih Rastoka pa do Veljuna. Mrežnica pak na putu kroz stjenovite klance i cvjetne livade mami kanuiste svojom plavozelenom bojom, sedrenim slapovima, otočićima i rukavcima, a Kupa, najduža karlovačka rijeka, odlična je za višednevna spuštanja, uz kampiranje na obalama. Osim po rijekama, u opuštajućoj vožnji kanuom ili kajakom možete uživati i na jezeru Sabljaci kod Ogulina.

PLANINARENJE

Otići na odmor u Gorski kotar i ne istražiti jedan od planinarskih putova bio bi grijeh. Na glasu kao jedan od najljepših je Mrkopaljski planinarski put koji polazi iz Mrkoplja prema području Samarskih stijena, a ima osam kontrolnih točaka i jedinstveno sklonište u stijeni. Kapelski planinarski put povezuje Veliku Kapelu s morem, vodi preko Tuka, Bjelolasice, Samarskih i Bijelih stijena, Velike Javornice te Kolovratskih stijena do Viništa i Klenovice. Zanimljiv je i Ravnogorski planinarski put koji prolazi šire područje oko Ravne Gore i sastoji se od 12 točaka. U njega je uključen i obilazak Kicljevih jama, jednog od najvećih jamskih sustava u Hrvatskoj, a cijela tura traje oko 24 sata hoda.

BICIKLIZAM

Lagana biciklistička staza, koja vodi od Lovinca u Lici prema Vraniku i Vraničkom polju, iznimno je lijepa. Uz vožnju biciklom, na njoj se može uživati u iznimnim prirodnim ljepotama lovinačkog podzemlja. Kad stignete do Vraničkog polja koje oduzima dah, možete se odlučiti za tri varijante nastavka puta. Uz prethodnu najavu turističkoj agenciji Lito u Lovincu i osiguranje špiljarske rasvjete i vodiča, možete posjetiti Vraničku špilju ili se, pak, odlučiti za obilazak mjesta Vranik s turskom kulom i crkvicom Sv. Franje. Biciklistička staza od Svetog Roka do Balenove Plane duga je devet kilometara i idealna je za jednodnevni obiteljski izlet. Lako ju je proći, za samo sat i pol, a vozi se po cesti od asfalta i makadama.

SLOBODNO PENJANJE

Zadovoljstvo u svladavanju visina po okomitim stijenama dostupno je samo najveĘim znalcima penjanja. Planina Klek, kolijevka hrvatskog alpinizma, uvijek iznova oduševljava svojim izazovima i moguĘnostima koje pruća alpinistima u svladavanju prepreka. Klek je dostupan za penjanje samo profesionalcima, ali oganiziraju se i dvodnevni teËajevi penjanja i alpinizma na kojima poËetnici, potpuno sigurni uz pratnju i vodstvo struËnih planinarskih vodiËa i instruktora penjanja, mogu nauËiti osnove tog atraktivnog i lijepog sporta.

FOTO-SAFARI

Foto-safari u lovištima Crni vrh i Debeli vrh, na nadmorskoj visini od 600 do 1100 metara, fantastična je prilika za susret s raznim vrstama divljači. Tereni obrasli jelovom i bukovom šumom, s mnogo proplanaka i livada, staništa su krupnih predatora - smeđeg medvjeda, vuka i risa koji su zaštićene životinjske vrste. Divljač se može snimati pojedinačno, ali razrađen je i program za grupe od 20 osoba. Kod grupnog foto-safarija može se fotografirati i snimati divlju svinju, jelena i srnu, a kod pojedinačnog foto-opremom može se promatrati i medvjeda.

SPELEOLOGIJA

Zelene tonove zapadnih ličkih šuma i livada te plavetnilo površinskih voda upotpunjuje krško podzemlje bogato speleološkim objektima. U srednjoj Lici, pak, nalazi se četvrtina od ukupnog broja špilja zaštićenih kao geomorfološki spomenici prirode u Hrvatskoj. I područje Gorskog kotara vrlo je krševito i prepuno špilja u kojima možete uz pomoć instruktora doživjeti pravo speleološko iskustvo. Posjetite Cerovačke pećine, Zmajevo ždrijelo, Hajdovu hižu...

PARAGLIDING

Ako ste dovoljno hrabri za paragliding, nebo nad Gorskim kotarom odlična je lokacija za upuštanje u tu avanturu. Letjelište Lič nalazi se tri kilometra od mjesta Fužine u Gorskom kotaru, do kojega iz Zagreba možete stići za jedan sat, odnosno za 25 minuta iz smjera Rijeke. Letački teren raspolaže s tri starta ispred kojih nema nikakvih prepreka, savršenog su nagiba, a slijeće se također na polje bez prepreka. Zbog toga je Lič iznimno letjelište za prve letove, no ipak treba biti oprezan - polje je termički iznimno aktivno pa početnici mogu letjeti samo u poslijepodnevnim satima.

LOV

Gorski kotar i Lika poklonicima lovnog turizma pružaju velike mogućnosti. U lovištima goranskog područja izdvaja se lov na običnog jelena, srne, divlje svinje i medvjeda, a vrlo je atraktivan i lov na šumske šljuke. U Lici je apsolutno najatraktivniji lov na medvjede, a zatim i na srneću divljač te divlje svinje. O kakvoći staništa za divlje svinje govori podatak da su trofejne kljove iz lovišta Perušić na četvrtome mjestu svjetske rang-liste kapitalnih trofeja u svojoj kategoriji.

JAHANJE

Ako želite Liku upoznati s leđa konja, na ranču Jelov klanac organiziraju rekreativno jahanje i tečajeve jahanja. Na tečaju početnici mogu usvojiti osnovne vještine jahanja i upoznati životinje. Konji su mirni, sposobni prilagoditi se potrebama čovjeka, trenirani i znaju se jednakomjerno kretati. Jahačka tura uz rub Nacionalnog parka Plitvička jezera prava je poslastica za sve ljubitelje jahanja i konja, a može se ići i na višednevnu turu. Na ranču svakom gostu pristupaju individualno pa ćete uživati u sinergiji s prirodom i eleganciji svojstvenoj samo konjima. U jahanju možete uživati i u Karlovačkoj županiji. Konjički Klub Fany u Vukmaničkom Cerovcu na svojem imanju i livadama uz Koranu promiče jahački sport i povratak prirodi te potiče na zdravo življenje. Za iskusnije, izazov su višednevni izleti ili tracking ture i terensko jahanje s vodičem.

RIBOLOV

U Gorskom kotaru sportsko-rekreativni ribolov moguć je uz rijeku Čabranku od izvora do ušća, uz Kupu od izvora do Severina, Dobru od izvora do Gomirja te na Lokvarskom jezeru, Bajeru i Lepenici. Za tu vrstu ribolova potrebna je dnevna dozvola, a ribu je zabranjeno loviti na rijekama od sumraka do svitanja. U Lici se na rijeci Gackoj, uz autohtonu potočnu pastrvu, love i kalifornijska pastrva te lipljan. Gacka se ističe kao jedna od rijeka s najbržim prirastom ribe u prirodnim uvjetima, a kapitalni primjerci pastrve teže i do pet kilograma. Sportski ribolov na području Gospića ima dugu tradiciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:25