DEŽELA NA UDARU KREDITNE AGENCIJE

NI SUSJEDIMA NIJE LAKO Standard & Poor's snizio kreditni rejting Slovenije!

(FILES) A file photo taken on January 24, 2013 shows Slovenian Prime Minister Janez Jansa giving a press conference in Ljubljana a day after a junior partner from Slovenia's ruling coalition quit the center-right government, a move that strips the alliance of its majority and potentially pushes the country toward a political crisis. Jansa notified on February 1 the eurozone country's parliament he would take over the finance ministry temporarily after Janez Sustersic's resignation last week. Sustersic and Justice Minister Senko Plicanic resigned following their Civil List (DL) party's decision to quit Jansa's center-right five-party coalition. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

LJUBLJANA - Agencija Standard&Poor's snizila je ocjenu kreditnog rejtinga Slovenije za jednu razinu, s A na A-, zbog potencijalnog rasta državnog duga kako bi se sanirale banke u državnom vlasništvu, te zbog neizvjesnih mogućnosti gospodarskog rasta, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Agencija S&P navodi da će očekivana pomoć države bankama u njenom pretežitom vlasništvu kako bi se one očistile od loših kredita ove godine povećati slovenski državni dug za oko 3 do 4 milijarde eura, a u tom bi slučaju krajem godine udio duga u nacionalnom BDP-u porastao na 59 posto krajem godine, što je više od prvotnih predviđanja.

Kako su prenijeli slovenski mediji S&P predviđa da će se Slovenija ove godine postići cilj o smanjenju proračunskog deficita na 3 posto BDP-a jer se uz lanjske mjere fiskalne stabilizacije u ovoj očekuju i nove mjere, ali upozorava i na političke rizike u implementaciji planiranih reformi nakon što je vlada izgubila parlamentarnu većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:34