ZNATE LI KAKO IZGLEDA ŽIVOT VAŠEG DJETETA NA FACEBOOKU?

Hvale se da im je jetra 'mini bar' i da ne znaju s kim su spavale

Objavljeno: 17.04.2010- I to nam je jedan pokazatelj da se prijavljuju djeca i lažu o svojim godinama. Primjerice, kad smo prošle godine analizirali dobne skupine koje najčešće igraju jednu dječju igricu s dinosaurima, “iskočili” su nam 14-godišnjaci i 19-godišnjaci. To su zapravo mlađa djeca koja su otvarala profile 2008. godine i koja su tada upisala da imaju 13 godina, što je minimum za kreiranje profila, ili, još češće, 18 godina. Te nam dobne skupine “eksplodiraju” svaki put kad istražujemo nešto namijenjeno manjoj djeci - objašnjava Davor Runje iz agencije Drap, koja je napravila istraživanje o popularnosti “fan” stranica i igrica na Facebooku.

Da, jesam, ok, da, hoću...

Top-lista fan stranica također ukazuje na najmlađe korisnike. Uz stranicu “palačinke”, koja je sa 386.000 fanova najpopularnija, prednjače stranice poput “svi mi koji volimo kad smo sami kod kuće” sa 270.000 korisnika, a stranica koja je prošli tjedan pridobila najviše novih obožavatelja - više od 31.000 - je “o neeeeeeeeeeee, sutra škola!!!!!”. Prednjače i stranice “da, jesam, ok, da, hoću, da, da, može, ajde BOK MAMA!”, i “bomba+škola=puno sretne djece”.

- U vremenima kad su odrasli primarno fokusirani na recesiju, besparicu, krizu ili karijeru djeca su u opasnosti o mnogim temama učiti metodom ‘vlastite kože’, koja ponekad može biti jako skupa. Stoga je svaki trenutak proveden u razgovoru o vrijednostima sa svojim djetetom - financijskim rječnikom rečeno- investicija s najvećom dodanom vrijednošću - poručuje psihologinja Jelčić.Potraži partnera uz Životinjsko carstvo

Veliki broj aktivnih korisnika Facebooka provodi značajan dio vremena igrajući neku od popularnih igara, poput Pet Society ili skupljanja sličica Životinjskog carstva.

Analizom igrača ustanovili smo da su te igrice zapravo postale “dating” stranice, odnosno stranice na kojima korisnici traže partnere. Mnogima je to mnogo lakše i prihvatljivije nego otići na stranicu namijenjenu pronalaženju partnera - objašnjava Davor Runje iz agencije Drap.

U iznimno popularnom Životinjskom carstvu potrebno je ispunjavati virtualni album sa sličicama. Tu postoji i mogućnost mijenjanja duplikata, a aplikacija sama nudi one korisnike s kojima osoba ima što mijenjati. Na ekranu se vrte fotografije tih osoba i svatko bira koga će izabrati za razmjenu. Najčešće su to osobe suprotnog spola, a analiza sadržaja popratnih poruka nedvojbeno je pokazala da ova igrica sve manje ima veze sa sličicama, a sve više s traženjem partnera.Koliko ih je na Facebooku?

dob muškarci žene ukupno

13-17 GODINA 134.960 141.260 276.220

18-24 GODINE 195.160 184.480 379.640

25-34 GODINE 152.140 142.180 294.320

35+ GODINA 95.860 75.860 171.720

UKUPNO 578.780 543.780 1.121.900

Što ih najviše zanima?

interes dečki cure ukupno

SEKS 4.440 8.080 12.520

SINGLE 57.000 55.420 112.420

U VEZI 15.400 25.320 40.720

LJUBLJENJE 6.080 11.600 17.680

ALKOHOL 8.820 14.000 22.820Prijateljice i ja u gaćicama - Maja (12)

Deset ispod nule napolju, a skinula bih svoju košulju. Svima zima, meni leto je kada sam uz tebe - stihovi su Radmile Manojlović koje je kao svoj Facebook status objavila Maja, učenica šestog razreda jedne novozagrebačke osnovne škole. Refren hita srpske folk pjevačice stoji uz fotografiju djevojčice koja u majici dubokog dekoltea pozira napućenih usana premazanih debelim ružičastog sjajila. Nakon klika na njezine albume, pojavljuju se još golišavije fotografije. Na nekima Maja i njezine tri prijateljice iz razreda leže na krevetu odjevene tek u gaćice i grudnjake.

Iako je članica vrlo popularne Facebook grupe nazvane “Ćao, šta radiš? - Učim. - Ne seri. Stvarno te pitam.)”, ona je superodlikašica. Nedjeljom ne propušta obiteljske odlaske na misu, a iz njezine sobe najčešće dopiru zvukovi gitare s repertoarom iz glazbene škole koja nema nikakvih dodirnih točaka s melosom s početka teksta.

Tko je spavao u mom krevetu? - Tamara (14)

Prije nekoliko mjeseci 14-godišnja Tamara prvi je put otišla na skijanje bez roditelja. Već dan nakon povratka iz Italije, na Face stavlja 89 fotografija u album “najbrutalniji tjedan ikad”. Spomenuti fotomaterijal u usporedbi s galerijama mnogih njezinih vršnjakinja na prvi pogled djeluje benigno i uglavnom se svodi na ‘normalne’ tinejdžerske tulume po hotelskim sobama. No, njezini bi roditelji liječnici teško mogli prepoznati svoju odlikašicu kao autoricu komentara objavljenih ispod fotografija. “Ovako izgledaš kad se probudiš toliko mamuran da se ni ne sjećaš koji je frajer spavao u tvom krevetu”, piše Tamara ispod svoje ‘jutarnje’ fotografije, na što joj prijateljica replicira “da ON mora pamtiti prošlu noć”. “Možda je upalilo ono naše vježbanje na banani”, piše 14-godišnjakinja u odgovoru koji je dostupan svim Tamarinim Facebook prijateljima, među kojima je i nekolicina kolegica njezine mame.

Moja je jetra mini bar - Sanja (15)

Grupa “Tamo gdje je bila nekad moja jetra sad je mini bar”, ima 21.868 članova, među kojima je i Sanja, 15-godišnja učenica prvog razreda elitne privatne gimnazije u Zagrebu. Redovito rješava on-line kviz “Koliko si danas vruća maca”, a jedna od njezinih nedavnih Facebook aktivnosti bila je potvrda dolaska na “Subotnje opijanje kod T. K. na Tuškancu dok staraca nema doma”. Spomenuti događaj dan kasnije ilustriran je fotografijama društvanca okruženog kolekcijom žestokih alkoholnih pića.

Na Facebooku između Sanjina imena i prezimena stoji nadimak Sexy koji nastoji opravdati fotogalerijom. Dečki iz razreda redovito komentiraju njezine fotografije, ‘tepajući’ joj da je “totalna seksoholičarka” ili “ultimativna drolja”. Najveće oduševljenje prijatelja izazvala je fotografijama francuskih poljubaca sebe i koju godinu starije - prijateljice.

Album ‘Moja guzica i sise’ - Ana (16)

Fotografije 16-godišnje Ane (ime je izmijenjeno) u više su navrata objavljene u raznim tiskovinama budući da joj je jedan od roditelja javna osoba. Medijska slika nasmijane svestrane tinejdžerice odgovara joj i u ‘stvarnom životu’: Ana obožava svoje roditelje, govori četiri strana jezika, ‘guta’ knjige vještinom brzog čitanja, svira klavir i gitaru, a u školskom joj se imeniku tek zalomi poneka četvorka.

No, osim što se statusima povremeno referira na rusku klasiku, citatima poput Čehovljeva kako “svi imamo svoju Moskvu”, Anin Facebook profil ničime ne odaje njezinu iznimnost.

“Zašto je kul hodati s konobarom” i “Kol’ka si kurva” omiljeni su linkovi djevojčice koja na svojoj glavnoj fotografiji pozira u kupaćem kostimu, lascivno provlašeći ruku kroz kosu. Slika s Anina profila jedna je od 39 objavljenih u njezinu albumu ‘Moja guzica i sise’.

Broj preporuka: 65

Zagreb
9 °
15.02.
10 °
/ 6 °
16.02.
Naoblaka
6 °
/ 4 °
17.02.
14 °
/ 4 °

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr