ZASPAO U BUNKERU 1945., BUDI SE 2011. GODINE

RAZGRABLJEN KONTROVERZNI ROMAN Hitlerov povratak novi bestseler u Njemačkoj

Proljeće je 2011. Na napuštenom gradilištu usred grada budi se muškarac. Zbunjen je, a malo ga i glava boli. Zadnje čega se sjeća je da je bio s Evom Braun u bunkeru. Šta je ovo?! Ništa mu nije jasno. Kako to da Berlin djeluje netaknuto, gdje su Rusi, zar ga nisu okupirali??

‘Hitlerjugend Ronaldo’

Timur Vermes je bivši njemački novinar čiji je satirični roman o Adolfu Hitleru, koji je prespavao sve vrijeme od 1945. do 2011., skočio na prvo mjesto njemačkih bestselera, ispred Kena Folleta. Dosad je prodano 250.000 primjeraka knjige “Er ist wieder da” (On je opet tu).

U blizini je ugledao dječaka koji je nabijao loptu u Ronaldovu dresu. “Hitlerjugend Ronaldo, kako da dođem do ulice?” upitao je dječaka. Zbunjeni Vermesov Adolf glavinjao je ulicama sve dok mu se jedan trafikant nije smilovao i pustio ga da spava u njegovu kiosku. Ljudi su ga većinom prepoznavali, ali su bili uvjereni da je riječ o komičaru izvodi svoju ulogu. On bi opet držao duge govore, koji su izazivali salve smijeha. Glas o njemu brzo se proširio. Prvo su ga zvali da gostuje u showu Alija Wizgura, televizijske zvijezde porijeklom iz Turske. Odmah je digao gledanost svojim gorko-ironičnim nacionalističkim primjedbama. Ubrzo je postao YouTube zvijezda, omiljen među mladima. Kad je o njemu počeo izvještavati utjecajan tabloid, uspjeh je bio neizbježan.

Vraća se u politiku

S kamerama iza sebe, radio je intervjue s prolaznicima koji su s njim dijelili ogorčenost zbog prebrzih vozača i vlasnika pasa koji onečišćuju gradske ulice i parkove. U pratnji kamera posjetio je sjedište njemačke neonacističke stranke NPD. Bio je zgrožen onim što je zatekao, prije svega nedovoljnim žarom i manjkom političke uvjerljivosti neonacista. Zbog toga je stranačkog lidera obasuo psovkama i uvredama. Za taj intervju dobio je uglednu novinarsku nagradu, ali neonacisti su ga pretukli i izbacili iz stranke.

Završio je u bolnici, gdje su ga obasipali porukama podrške sa svih strana. Jednu izdavačku kuću je zanimalo bi li napisao knjigu. Hitler odlučuje da bi ipak mogao pokrenuti vlastitu političku stranku...

Roman o Hitleru koji se budi u današnjem Berlinu razbuktao je novu raspravu o rastućem neonacizmu u Njemačkoj, razočaranju zbog slabljenja valute i strahu od inflacije - ukratko, o istoj toksičnoj smjesi koja je već jednom dovela Hitlera na vlast 30-ih godina prošlog stoljeća, piše londonski Daily Mail.

Nezamisliva tema

Neki su uspjeh knjige pripisali tome što je njemačkoj poslijeratnoj generaciji, mučenoj krivnjom, omogućila da se smije čudovištu koje je još uvijek proganja. Ono što je izvjesno jest da bi takva parodija bila nezamisliva u Njemačkoj još prije samo nekoliko godina.

Timur Vermes, rođen 1967. u Nürnbergu, bivši je novinar kojem je ovo prvi roman. Vermesov otac je Mađar, koji je pobjegao u Njemačku nakon što su sovjetski tenkovi 1956. ugušili mađarsku revoluciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:10