RASPRODANI KONCERTI

London lud za elektronikom. Kraftwerk u Tate Modernu

 Igor Sambolec / CROPIX

Pioniri elektronske glazbe, njemački glazbeni sastav Kraftwerk, tijekom veljače gostuju u londonskom muzeju Tate Modern.

U velikoj sali Turbine Hall, od 6. do 14. veljače, održava se performans nazvan “Kraftwerk - Katalog 1 2 3 4 5 6 7 8” koji predstavlja kronološko istraživanje povijesti njegovih zvučnih i vizualnih eksperimenata kroz osam koncerata koji prate razvoj njihovih osam najznačajnijih albuma upotpunjenih 3D prikazima i efektima.

Hvalospjevi u novinama

Prva ovakva glazbena retrospektiva Kraftwerka upriličena je u njujorškoj MoMA-i, a koliko je veliko zanimanje britanske publike govori i podatak da su se internet stranice galerije rušile nekoliko puta nakon što su karte puštene u prodaju te da su svi koncerti već odavno rasprodani.

Nakon četiri održana nastupa na kojima su predstavili albume “Radio-Activity”, “Trans Europe Express”, “The Man-Machine” i “Computer World” britanski mediji puni su hvalospjeva, posebice Guaridanov glazbeni urednik Tim Jonze koji navodi da je “teško izdvojiti neki poseban trenutak tijekom nastupa budući da je cijeli nastup nevjerojatan.”

Revolucionarni zvuk

Bend koji je svojim jedinstvenim i revolucionarnim zvukom ostavio neizbrisiv trag u povijesti elektroničke glazbe 1970. godine osnovali su Florian Schneider i Ralf Hütte.

Uskoro su glazbenici iz Kraftwerka postali sinonim za žanr “krautrocka”, a riječ je o eksperimentalnoj glazbi koja je nastala u Njemačkoj krajem 60-ih i početkom 70-ih godina i razvijala se pod utjecajem post-psihodelije, progresivnog rocka te eksperimentalne klasične glazbe i jazza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:46