PROTIVNICA JOSIPOVIĆU

ONA JE FAVORIT HDZ-a ZA PANTOVČAK Karamarko: 'Kolinda će biti prva žena na čelu Hrvatske!'

Karamarko ju već tjednima intenzivno nagovara
 CROPIX

ZAGREB - Bivša ministrica vanjskih poslova i bivša veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović nakon isteka mandata u NATO-u mogla bi svoju političku karijeru nastaviti u Hrvatskoj. Tako govore zadnje informacije iz HDZ-a budući da novi šef stranke, doznajemo, ozbiljno računa na ovu atraktivnu Riječanku.

Naši izvori iz stranke kažu kako je Tomislav Karamarko bivšoj ministrici ponudio da bude HDZ-ov kandidat za predsjednika države. Iako se u stranačkim kuloarima moglo čuti kako se Karamarko s pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena do sada susreo već pet do šest puta, doznajemo da su se sreli samo jednom, i to ovog ljeta u Novom Vinodolskom.

No od tada su vrlo često komunicirali telefonom. Kolinda Grabar-Kitarović u dobrim je odnosima s Olegom Butkovićem, članom Predsjedništva i šefom Primorsko-goranskog HDZ-a, koji je inače blizak šefu stranke, pa mnogi prepostavljaju da je upravo on bio veza za susret. Bliski prijatelji bivše ministrice potvrdili su nam da je Kolinda zainteresirana za nastavak svoje političke karijere u Hrvatskoj, ali da sa svojim planovima ne može izlaziti u javnost dok joj ne isteknu preostale dvije godina mandata u NATO-u. A kraj njezina posla u NATO-u zapravo se poklapa s predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati krajem 2014.

Veliko iskustvo

Prihvati li bivša ministrica ponudu, glavni protukandidat bit će joj aktualni predsjednik Ivo Josipović s kojim je, doznajemo, u dobrim odnosima.

- Mislim da Kolinda ne bi odbila takvu ponudu. Ona je iznimno obrazovana, sposobna, govori nekoliko stranih jezika i ima razgranate veze svuda po svijetu. Uz to je, s obzirom na dosadašnje razne funkcije koje je obnašala, stekla veliko političko i diplomatsko iskustvo. Bila bi šteta da sve to ne iskoristi - rekao nam je jedan od prijatelja danas najmoćnije žene NATO-a.

O bivšoj ministrici u javnosti je uglavnom vladalo dobro mišljenje, a nerijetko je bila omiljenija među političkim protivnicima negoli u vlastitim stranačkim redovima. U prilog tome govori i to što su Kolindu u dvije problematične i neugodne situacije s HDZ-om “spašavala” dvojica predsjednika - bivši Stjepan Mesić i sadašnji Ivo Josipović. Naime, u vrijeme kada je postala ministrica, Kolinda je bila u prilično dobrim odnosima s bivšim premijerom Sanaderom. No ne zadugo.

Svađa sa Sanaderom

Sanaderu je, navodno, smetalo što ministrica postaje sve popularnija, a Kolindi što Sanader pokušava kontrolirati svaki njezin potez. Kad je Sanader čuo da je rekla kako joj je “teško raditi jer i za najmanju sitnicu mora pitati šefa”, njihovi odnosi u potpunosti su narušeni i za Kolindu više nije bilo mjesta. Tadašnji predsjednik Stipe Mesić pomogao joj je da ode na mjesto veleposlanice u SAD.

Predsjednik Josipović, pak, angažirao se kada se Kolinda našla u diplomatskom skandalu zbog protupropisnog korištenja službenog auta u privatne svrhe.

Josipović je spasio

Od smjene koju joj je spremao HDZ zaštitio ju je upravo Josipović. Budući da je Josipović sukreator vanjske politike, Vlada ne može bez njegova odobrenja smjenjivati veleposlanike.

Brilijantna karijera

29. travnja 1968. rođena u Rijeci.

1993. Zaposlila se u Ministarstvu vanjskih poslova kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra.

1997. Odlazi u hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi, prvo kao diplomatski savjetnica, a zatim kao ministrica savjetnica.

2000. Magistrirala po završetku dvogodišnjeg poslijediplomskog studija iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

2003. Na parlamentarnim izborima izborila mjesto zastupnice u Saboru.

od 2005. do 2008. Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija. Tijekom njezina mandata Republika Hrvatska počela je pregovore za članstvo u EU. Postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj Uniji.

od 2008. do 2011. Veleposlanica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama.

srpanj 2011. Imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Postala je prva žena u vrhu NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:47