MLADA ŽENA KOJA JE USPJELA U SIROMAŠNOM KRAJU

'Pokrenula sam posao s lampama u srcu Like. Danas ih prodajemo u 15-ak zemalja Europe'

ZAGREB - Na ulazu u neki hotel u Italiji, šoping-centar u Austriji ili luksuznu rezidenciju u Češkoj svakako obratite pozornost na lustere i lampe oko vas: velika je šansa da su proizvedeni u Hrvatskoj, ni manje ni više nego u Gospiću, srcu Like. U tom, gospodarski prilično zanemarenom kraju Hrvatske proizvodnju je prije pet godina pokrenula Ličanka Blaženka Jurčić Vivian, a u samo pola desetljeća izvoz se toliko povećao da sada opskrbljuje trgovine u 15-ak zemalja i zapošljava 17 lokalnih ljudi.

Tvornica tvrtke Lika svjetlo u gospićkoj industrijskoj zoni uistinu se ističe. Kako se približavate dijelu grada koji bi tebao biti rezerviran za poslovne subjekte i industriju, prvo vas zatekne pustoš. Tu je policijska postaja, nekoliko metara dalje dvije hale, od kojih se jedna ističe lijepom, ljubičastom bojom fasade. Siguran znak da iza ove tvrtke stoji žena, zaključujemo.

Unikatni komadi

I uistinu, iza nježne ljubičaste fasade dočekuje nas Blaženka, sitna mlada žena koja je prije pet godina, malo prije svog 30. rođendana, odlučila riskirati i pokrenuti biznis u rodnom Gospiću. I sada zna da nije pogriješila. Iz tvornice u Smiljanskom polju dnevno izađe tridesetak rukom rađenih lustera. Samo u ožujku otpravili su ih ukupno 1100, različitih modela i boja. Od te količine, minimalni je dio završio u Hrvatskoj, više od 90 posto otputovalo je preko granice.

- Radimo sve vrste rasvjetnih tijela, od malih stolnih lampi do ogromnih lustera. Dio radimo serijski, prema modelima iz kataloga, no primamo i individualne narudžbe, pa ponekad napravimo unikatne komade samo za pojedinog kupca - govori nam Blaženka, dok obilazimo proizvodni pogon. U njemu izrada ide kao po špagi. Kožni dijelovi za okrugao luster pažljivo se pletu rukom, malo dalje reže se platno za veliku plafonijeru, a Blaženka autoritativno, ali ne i bahato, nadgleda kako nekoliko žena i muškaraca stvara lampe sada već prepoznatljivog ličkog brenda.

Strani distributeri

- Zapravo smo u Hrvatskoj najslabije poznati. Prodajemo lampe u dvije trgovine u Zagrebu i po narudžbi, ali puno više posla imamo za strane distibutere - priča Blaženka, koja se može pohvaliti još jednim iznimnim detaljem. Cijeli ovaj poslovni uspjeh stigao je uz minimalna, gotovo nikakva ulaganja u marketing. Štoviše, velik im se dio kupaca sam javi, pronađe ih i preda narudžbu. Ostatak promocije obavlja trgovački putnik, a konkretne reklame zasad nisu morali koristiti.

Iza dizajna svih lampi stoji suprug i njegova obitelj. Oni su Talijani, a u upravo Italiji i počinje njihova poslovna priča.

- Ja sam rođena Ličanka, iz Gospića, ali kao dijete sam otišla u Italiju. Živjela sam tamo 16 godina, upoznala supruga i završila višu trgovačku školu. Zaposlila sam se u Ducatiju, a suprugova obitelj dizajnirala je razne proizvode, između ostalog i lampe - prepričava Blaženka te dodaje kako su se njihove lampe sviđale ljudima, postojao je interes za njih, pa joj je palo na pamet da bi za njihove proizvode moglo biti zainteresirano i veće tržište.

U dogovoru sa suprugom Maxom Vivianom, vraća se u Hrvatsku. Ovdje otvaraju tvrtku iako su to mogli napraviti i u Italiji. Razlog te neobične odluke, osim emotivnih i nostalgičnih razloga, je i praktičnost. Naime, kada su napravili izračune i kalkulacije, ispostavilo se da otvaranje tvrtke u Hrvatskoj stoji manje i da su manji porezi nego u Italiji.

Tako se obitelj Jurčić-Vivian vratila u Liku i započela proizvodnju u centru Gospića. U početku su poslovali s dvije talijanske tvrtke, a onda je počeo eksplozivni napredak.

- Počeli smo s izvozom u Italiju, dvije smo godine radili samo s dvije tvrtke, ali prilično velike. A onda su nam se distributeri i vlasnici trgovina iz drugih zemalja počeli sami javljati. Posebno se pročulo da smo dobri u izradi rasvjetnih tijela ogromnih dimenzija, za šoping-centre i predvorja hotela. Najveći koji smo do sada izradili je u Hrvatskoj, u Biogradu, veličine 2,5 puta 3 metra - pohvalila nam se Blaženka, stojeći pokraj dvije stolne lampe, izrađene od tkanine proizvedene u Hrvatskoj.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:43