12 NAJLJEPŠIH VRTSA

Marica vrtlarica objašnjava kako uzgojiti prekrasan i dugotrajan cvjetnjak za rezano cvijeće

 /SHUTTERSTOCK
Skiciranje plana sadnje uvelike može pomoći, naročito u saznanju koliko sjemena ili biljaka trebate planirati

Uzgajati cvijeće, aranžirati ga i jednostavno biti okružen njime u svom vrtu predivan je osjećaj. Međutim, uzgajati rezano cvijeće malo je drugačiji aspekt vrtlarstva, zato u ovom članku dijelim savjete kako biti uspješan u njihovom uzgoju.

Okrećući se oko sebe možete primijetiti kako su cvjećarnice prepune rezanog cvijeća, koje predivno izgleda i dugo traje. Kako to postići? Kada je riječ o uzgoju rezanog cvijeća, morate prestati razmišljati o cvijeću kao takvom u klasičnom cvjetnjaku, nego o sadnji u redove. Cvijeće posađeno u redove i dalje će izgledati lijepo, ali glavni cilj nije vizualna estetika, nego maksimalni učinak. Cvijeće posađeno u ravne linije daje jasnu predodžbu što se i kako uzgaja, ali takvo će se i lakše brati.

Skiciranje plana sadnje uvelike može pomoći, naročito u saznanju koliko sjemena ili biljaka trebate planirati. Uzmite u obzir da ćete morati biljke kroz godine rotirati kako biste, isto kao i kod povrća, spriječili pojavu štetočina i bolesti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ako želite da vaše cvijeće raste u najboljem izdanju, uvjete za uzgoj morate prilagoditi. Gredice za uzgoj na početku svake sezone dobro je prihraniti s gnojivom i kompostom, i ponovo zimi kada se gredice isprazne ili ocvatu. Ako izostavite prihranu, neke biljke neće dati najbolje od sebe i rast će poprilično siromašno, što može rezultirati i izostankom cvatnje.

Ono na što treba obratiti pozornost je vrsta cvijeća i prostor gdje ćete ih uzgajati. Na primjer, ako gredicu ili taj dio vrta imate samo privremeno, jednogodišnje biljke su ono što je idealno za vas. Takvo cvijeće se izuzetno lako uzgaja. Možete ih posijati izravno u vrt, a najbolji dio je što neke od njih cvjetaju cijelo ljeto.

Travanj je krajnje vrijeme da krenete planirati i organizirati svoje gredice za rezano cvijeće. Međutim, budite strpljivi, jer možete proći kroz nekoliko pokušaja i pogrešaka prije nego što postanete uspješni u takvom načinu uzgoja.

Prilikom uzgoja treba se držati teorije: što više berete, stvarat će se više novih cvjetova.

Još nešto što treba uzeti u obzir prilikom održavanja lijepih, ravnih i visokih stabljika jesu kolčići ili mreža kao potporanj cvijeću. To će spriječiti da se stabljike savijaju ili, još gore, pucaju pod naletom vjetra.

Odaberite mjesto koje ima puno sunčeve svjetlosti tijekom dana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Najpopularnije rezano cvijeće su:

Kadifa

Neven

Uresnica

Mirisna

Celosia

Suncokret

Zijevalica

Cinija

Lijepa kata

Šlajer

Ehinacea

Pijetlova krijesta

Nacrtajte plan za svoj vrt kako biste mogli vizualizirati kako će izgledati kada bude gotov. Pobrinite se da ostavite dovoljno mjesta da svaka vrsta cvijeća u potpunosti izraste bez pretrpavanja.

Posadite svoje cvijeće prema njihovoj visini i širini. Na primjer, sadite više biljke prema stražnjem dijelu gredice kako ne bi blokirale niže biljke ispred. Također treba razmotriti koliko je vremena potrebno svakoj vrsti prije nego što procvjeta ili naraste do svoje pune veličine. To su vrijednosti koje će vam pomoći da odredite gdje biste ih željeli posaditi. Ne zaboravite obratiti pozornost i na potrebe za vodom jer neke biljke trebaju manje vode od drugih. Nakon što vaše biljke počnu cvjetati, važno se pravilno brinuti o njima kako bi ostale zdrave i izgledale najbolje.

Nekoliko savjeta za branje cvijeća:

Obavezno odrežite stabljiku pod kutom oštrim škarama ili nožem. To će pomoći biljci da apsorbira više vode

Uvijek koristite hladnu vodu u vazi i koristite neku vrstu tekućeg gnojiva za cvjetnice

Zamijenite vodu i gnojivo svaki drugi dan kako bi vaše cvijeće izgledalo svježe

U nastavku doznajte sve o uzgoju najčešćih cvjetnica iz sjemena:

image
/SHUTTERSTOCK

KADIFA

Kompaktnih cvjetova u rasponu boja od blijedo žute do tamno narančaste, kadife su spektakularan dodatak teglama, košarama i gredicama. Ova aromatična biljka ima izraženu pikantnu aromu i cijelo ljeto daje dašak boje vašem vrtu. Kadife dobro rastu iz sjemena i privlače oprašivače. Ne samo da lijepo izgledaju, one su i prirodno sredstvo protiv štetočina, poput insekata i zečeva.

Popularnost kadife proizlazi iz njezine sposobnosti da cvjeta žarkim cvjetovima cijelo ljeto. Iako je možete posijati direktno u vrt, sjetva u zatvorenom se pokazala efikasnijom, jer daje bujniji rast i brže cvjetanje.

Sjetva je vrlo jednostavna. Posijte sjeme kadifa na dubinu od 0,5 cm i pokrijte ih supstratom. Posudu dobro zalijte. Pokrijte posudu prozirnom plastičnom folijom i stavite je na toplo mjesto da sjeme proklija. Sjemenu će trebati 5 do 7 dana da proklija ili nešto duže ako posude držite na temperaturama nižim od 20 stupnjeva.

Nakon presadnje na otvoreno, biljke je potrebno obilno zaliti jednom do dva puta tjedno u podnožju. Zalijevanje po listovima može uzrokovati pojavu pepelnice. Osim zalijevanja, kadife traže jedino uklanjanje suhih, ocvalih cvjetova i takve će cvjetati do prvih mrazeva.

NEVEN

Ovo je biljka koja se osim svoje intenzivne boje u buketima uzgaja i u ljekovite svrhe. Djeluje protuupalno, a koristi se i za bojanje tkanine. Brzo raste, i već za 6 do 8 tjedana doseže svoju punu zrelost. Zbog svog gustog lišća, neven se najčešće u vrtovima uzgaja i za suzbijanje korova.

Za uzgoj birajte osunčane gredice koje imaju dobru drenažu. Prije sjetve u tlo dodajte komposta. Sjeme sijte u redove razmaka 15 do 20 centimetara i na dubinu do 1 cm. Nakon nicanja mlade biljke je dobro prorijediti kako bi se dalo više mjesta za rast, a treba razmisliti i o sjetvi u razmaku od dva tjedna za konstantnu berbu cvjetova.

Sjeme klija vrlo brzo, zato ako se odlučite za sjetvu u zatvorenom, učinite to tijekom travnja, a s presadnjom na otvoreno ipak pričekajte drugu polovinu svibnja.

Kada govorimo o njezi, neven je tu poprilično jednostavan - uklanjanje ocvalih cvjetova potaknut će stvaranje novih i redovito zalijevanje. Naime, suša će potaknuti stvaranje sjemena. Pripazite, ne treba pretjerivati s vodom.

image
/SHUTTERSTOCK

URESNICA

Uresnica nije osobito zahtjevna za uzgoj. Nemojte je sijati prerano, jer će se razviti vrlo duge, čak preizdužene biljke. Sa sjetvom u zatvorenom radije pričekajte do sredine travnja. Sjeme posijte na dubinu od 0,5 cm.

Za sadnju presadnica ili direktnu sjetvu ne morate vrtno tlo hraniti kompostom kao kod drugih vrsta cvijeća. Prihrana nije potrebna, jer ona izaziva stvaranje lisne mase, a to je ono što nam ne treba kod ove biljke.

Treba imati na umu da uresnice vole sunčana mjesta, ali isto tako da, ako imaju odgovarajuće uvjete, ova biljka raste široko pa ju je odmah u startu dobro saditi u gredice na razmaku od 40 cm. Kako ove cvjetnice rastu visoko, treba biti spreman prema potrebi osigurati im potporanj, jer će u protivnom izgubiti onaj lijep, ravan izgled rezanog cvijeća.

Kako biste dobili bujniju biljku s više cvjetova i stabljika općenito, dobro ju je odmah u startu potkratiti, odnosno odrezati vrh na visinu od 10 do 15 cm.

MIRISNA GRAHORICA

Uzgoj mirisne grahorice je vrlo jednostavan, čak i za vrtlare početnike. Ova biljka može se sijati direktno u gredicu ili u zatvorenom prostoru, a preporuka je započeti uzgoj zimskom sjetvom. Sjemenu će trebati oko dva tjedna da proklija. Osim za rezano cvijeće, ova biljka je zbog svoje obilne i konstantne cvatnje idealna hrana za pčele. Kada krene cvjetati, vrijeme za rezanje odredit će intenzivan miris. Ovisno o sorti koju birate (visoke ili niske sorte) dobro je osigurati neku vrstu potpornja. One niže sorte možete povezati u redove poput rajčica ili paprika, a onim visokim sortama osigurajte potpornje po kojima će se penjati. Tijekom sezone uzgoja, redovito orezujte sve ocvalo cvijeće i mahune, jer će to potaknuti stvaranje novih cvjetova. Još jedan način da produljite cvatnju je redovita prihrana.

image
/SHUTTERSTOCK

CELOSIA

Ova ukrasna vrsta amarata naziva se još i kineski cvijet vune. Šareni cvijet jedinstvenog oblika tvori nakupinu klasova prepoznatljivih boja. Ova biljka najbolje uspijeva na sunčanom tlu, naročito onom koje se brzo isušuje, a upravo takvi uvjeti osigurat će dugotrajnu cvatnju. Uzgoj iz sjemena vrlo je jednostavan. Klijavost sićušnih, crnih sjemenki je velika, pa samim time i biljka vrlo brzo raste, ali u startu je vrlo sklona obolijevanju od najčešćih bolesti presadnica – trulež, pepelnica, lisne uši. Treba napomenuti da je sjemenu potrebna svjetlost da bi proklijalo, zato se nakon sjetve pokriva tankim slojem vermakulita ili perlita, a za uzgoj je dobro koristiti umjetnu rasvjetu. Tlo tijekom uzgoja mora biti umjereno vlažno, ali ne mokro, a temperatura od 20 do 25 stupnjeva. U protivnom sjeme neće proklijati.

Na ono na što treba obratiti pozornost tijekom uzgoja je zalijevanje. Naime, pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, zato je dobro zalijevati rjeđe ali obilno i uvijek zalijevajte pri dnu biljke, a ne po listovima, jer će to spriječiti pojavu gljivičnih bolesti.

image
XEFSTOCK/GETTY IMAGES

SUNCOKRET

Kada uzgajate suncokret kao rezano cvijeće, važno je odabrati pravu sortu, onu nižeg rasta koja se grana i na sebi sadrži nekoliko cvjetova, za razliku od onih visokih sorti koje na sebi nose jedan do dva cvijeta. Možete početi s ranijim uzgojem u zatvorenom već tijekom ožujka ili sijati na otvoreno nešto kasnije, kada prođe opasnost od mraza. Tlo za sadnju treba dobro nahraniti, jer suncokret voli plodno tlo, ali je i tlo oko biljke dobro zaštititi nekom vrstom malča. Sjeme se sije na dubinu od 5 cm u rahlo i plodno tlo. Treba napomenuti da suncokret voli sunce, pa je dobro odabrati mjesto koje ima najmanje 8 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Sjeme ili sadnice sadite na razmak od barem 30 cm, jer suncokret voli imati prostora za rast. Tijekom uzgoja ovu biljku je potrebno obilno zalijevati jednom tjedno pri dnu, jer zalijevanje po listovima izaziva pojavu gljivičnih bolesti.

image
/SHUTTERSTOCK

ZIJEVALICA

Ova biljka cvjeta u toliko različitih boja da je gotovo nemoguće dobiti dvije iste. Cvjetovi se nalaze na stabljikama visine oko 150 cm, što ih čini idealnima za rezano cvijeće. Treba napomenuti da zijevalica daje najbolje od sebe tek u drugoj godini rasta, iako se smatra jednogodišnjom biljkom. Pravilo za vrijeme sjetve je – kada sijete kupusnjače i lisnato bilje, posijte i zijevalicu. Zbog izuzetno sitnog sjemena, sjetva traži malo više pozornosti. Sjeme klija vrlo brzo, već unutar sedam dana, uz uvjet da je supstrat oko njega vlažan. Isto tako sjeme traži i svjetlo kako bi proklijalo. Nakon što se na presadnicama pojave dva prava lista, dobro je koristiti tekuće gnojivo za prihranu. Kada se biljke presade na otvoreno, treba ih prikratiti, jer to će potaknuti stvaranje novih cvjetnih stabljika. Zapravo, prikraćivanje biljke tijekom cijele sezone potaknut će stvaranje novih cvjetova sve do prvog mraza. Prilikom presadnje birajte sunčano mjesto koje ste prethodno prihranili kompostom. Uzmite u obzir da postoji mogućnost da će ove biljke tijekom rasta trebati potporanj, naročito ako ih sadite na vjetrovitom području.

CINIJA

Cvjetovi na dugim stabljikama čine ovu biljku idealnom za rezano cvijeće. Cinije najbolje rastu na sunčanim mjestima, a posadite li ih u djelomičnu sjenu razvit će izdužene i blijede stabljike s malim cvjetovima na sebi. S uzgojem u zatvorenom dobro je započeti od ožujka do svibnja, a na otvorenom ili presadnjom od ožujka do lipnja, ovisno o klimi u vašem području.

Sjetva je vrlo jednostavna. Sjeme se sije na dubinu od 2 cm u kvalitetan supstrat ili vrtno tlo. Prije presadnje na otvoreno, tlo je dobro prihraniti kompostom i organskim gnojivom. Tijekom sezone više nije potrebno prihranjivati gredice. Za vrijeme uzgoja izbjegavajte zalijevanje po listovima jer to može izazvati pojavu pepelnice. Dobro ih je prikraćivati kako bi se što više razgranale, a samim time i stvarale više cvjetova. Isto tako tijekom sezone uzgoja potrebno je uklanjati sve slabe grane i nepotrebne izdanke kako bi središnji dio biljke što više ojačao.

LIJEPA KATA

Uzgajate li lijepu katu za rezano cvijeće, dobro je birati one visoke sorte. Za uzgoj odaberite gredice koje imaju minimalno šest do osam sati sunčeve svjetlosti dnevno. Tlo na gredicama mora biti dobro drenirano s puno organskog materijala u sebi. Imajte na umu da će tijekom sezone rasta biljkama biti potrebno dodati još gnojiva.

Prije sjetve sjeme ne traži dodatne radnje poput namakanja ili stratifikacije. Sije se na dubinu od 0,5 cm, a proklijat će za otprilike 10 do 15 dana pri temperaturi oko 20C. Presađuju se u gredicu kada dosegnu visinu barem 10 cm.

Iako su odrasle biljke otporne na blagi mraz, presadnice treba u prvoj fazi zaštititi, naročito odmah nakon presadnje. Tijekom cijele sezone uzgoja, ova biljka traži redovito i obilno zalijevanje, a ako joj osigurate tražene uvjete, počet će cvjetati za oko 100 dana nakon presađivanja na otvoreno.

image
/SHUTTERSTOCK

GIPSOFILIJA (ŠLAJER)

Iako izgleda poprilično nježno, ova biljka je izuzetno žilava. Ne traži nikakvu prihranu ni prije ni za vrijeme uzgoja, a najbolje uspijeva na sunčanim gredicama s dobrom drenažom. Želimo li u istoj godini dobiti dvije cvatnje, potrebno ju je na vrijeme orezati kada prvi put procvate. Sjeme klija za oko 15 dana. Pokriva se samo vrlo tankim slojem supstrata i dobro zalijeva malom ručnom prskalicom. Na otvoreno biljku presadite tijekom svibnja kada prođe opasnost od mraza.

Treba napomenuti da se gipsofilija koja se koristi u cvjećarstvu uzgaja uglavnom u Meksiku u vrlo kontroliranim uvjetima i bere s preciznošću baš kad se cvjetni pupoljci počnu otvarati. Prilikom vlastitog uzgoja vrlo je teško predvidjeti kada će biljke biti spremne za buket koji će trajati. Zato je dobro uzgajati je sjetvom svaka tri do četiri tjedna i to vrlo zbijenu u redove.

EHINACEA

Ovu biljku najčešće povezujemo s ljekovitim svojstvima, ali ona izgleda predivno u buketima i to u kombinaciji sa drugim cvjetnicama. Osim toga svojim izgledom privlači oprašivače.

Ehinaceu možete uzgojiti direktnom sjetvom na gredicu tijekom travnja ili nešto ranije za uzgoj presadnica u zatvorenom prostoru. Najčešće se dogodi da biljke uzgojene iz sjemena u zatvorenom cvjetaju već prve godine, dok one uzgojene na otvorenom tek druge ili treće godine.

S obzirom na to da ova biljka ima dugo korijenje, dobro je s uzgojem u zatvorenom početi u nešto dubljim posudama. Prilikom presađivanja treba biti oprezan jer je vrlo osjetljiva na ometanje korijena. Sjeme se sije na dubinu od svega 0,5 cm u umjereno vlažan supstrat, a za klijanje mu je potrebna svjetlost. Proklijat će za oko 10 do 20 dana na temperaturi oko 20 stupnjeva. Kada se pokažu prvi pravi listovi, vrijeme je da ove presadnice prihranite tekućim gnojivom, jednom do dva puta tjedno, ali samo u pola preporučene količine. Jača i češća gnojidba rezultirat će izduženim presadicama koje će na kraju biti neupotrebljive.

image
/SHUTTERSTOCK

PIJETLOVA KRIJESTA

Ova biljka dodat će raznolikost u obliku i teksturi vašim budućim buketima. Ono što ovu biljku čini posebnom je to da obožava ljetne vrućine, pa kada ostalo cvijeće tijekom ljetnih mjeseci počne usporavati rast, ove biljke tek dolaze na svoje.

Uzgoj iz sjemena je vrlo jednostavan, ali treba napomenuti da supstrat tijekom uzgoja mora biti umjereno vlažan i topao da bi sjeme uopće proklijalo. Isto tako ne treba zaboraviti i umjetnu rasvjetu, jer sjeme klija na svjetlosti. Ova sorta pijetlove krijeste se ne prikraćuje radi bujnijeg rasta, jer je upravo glavna stabljika ta koja razvija onaj prepoznatljivi cvijet.

Važno je prepoznati pravo vrijeme kada se cvijet može ubrati. Ova sorta bere se kada je cvijet potpuno otvoren. Iako se ovaj cvijet najčešće koristi u svježim buketima, predivno izgleda i kao sušeno cvijeće, zato njegov uzgoj daje brojne mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:33