OPREZ!

Moćna, ljekovita biljka koju mnogi imaju kod kuće otrovna je za kućne ljubinmce. Prepoznajte simptome na vrijeme

 /SHUTTERSTOCK

Jednostavna, atraktivna, moćna, ljekovita... sve je to aloe vera, drevna afrička biljka o kojoj prvi zapisi postoje još na mezopotamskoj pločici iz 2200. godine p.n.e., a koja je svoju popularnost stekla zahvaljujući ljekovitim svojstvima te se danas koristi u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Često se uzgaja i u tegli kao sobna biljka od koje imamo višestruke koristi: osim što se gel iz njezinih listova može koristiti za ublažavanje bolova od ogrebotina i opeklina te za smanjenje nadutosti i nelagode u trbuhu koje se često povezuju s problemima s probavom, aloe vera spada i među čistače zraka. Međutim, jeste li znali da je aloe vera opasna za kućne ljubimce?

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Naime, jedan od biološki aktivnih sastojaka Aloe vere je aloin. Gorka tvar koja se nalazi između vanjske kore i unutrašnjeg "gela" lista, a za koju se smatra da štiti biljku od štetnih UV zraka i drugih potencijalnih neprijatelja te sprečava "pregrijavanje" lista.

Upravo je aloin zbog laksativnih svojstava poznat po svojoj sposobnosti ublažavanja zatvora. Međutim, njegovom prekomjernom konzumacijom može doći do određenih zdravstvenih problema kod ljudi. Ipak, veći se problemi mogu pojaviti s kućnim ljubimacima koji ne znaju koje vrste biljaka treba izbjegavati, a vole ih grickati. Poput mačaka. Osim što se mogu ozlijediti na bodljama na rubovima zelenih, mesnatih listova, ako progutaju aloin mogu se otrovati.

* Aloe vera je biljna vrsta iz roda aloe.

* Danas u svijetu postoji više od 300 vrsta aloe vere, ali samo četiri imaju ljekovita svojstva: aloe vera, aloe arborescens, aloe ferox i aloe perryi.

* Tegle s aloe verom poželjno je staviti na osunčanu južnu ili istočnu stranu prozora jer je veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna količini svjetlosti koju biljka dobije.

* U toplijim mjesecima biljka se iznosi iz zatvorenog prostora, ali se prvo mora staviti u polusjenu, pa tek onda na sunce, jer će u protivnom listovi požutjeti.

* Tijekom zime zalijeva se jednom mjesečno, a u ostatku godine jednom tjedno. Bitno je da dno tegle ima rupice kroz koje višak vode može iscuriti. Znakovi nepravilnog zalijevanja su vlažna i mlitava biljka s razvodnjenim gelom.

Nekoliko je simptoma koji mogu ukazivati na trovanje kod mačke: mučnina i povraćanje, proljev koji u teškim slučajevima može biti krvav, manjak apetita (jer im je sluznica usne šupljine nadražena ili ozlijeđena), a ponekad se može pojaviti i paraliza. U teškim slučajevima može doći i do oštećenja bubrega.

Ako primijetite tragove ugriza na aloe veri, preporučljivo je konzultirati se s veterinarom kao mjerom opreza, no možda je pametnije izbjegavati tu biljku u domu u kojem žive životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:20