VOJKO BAŠIĆ/Cropix
POHARANI OZLJEDAMA

Hajduk bi prvi i zadnji put mogao imati ‘atomski napad‘. Evo što spremaju za oproštaj od Poljuda

Zajedno bi, kako stvari stoje, prvi put trebali zaigrati Livaja, Perišić i Kalinić
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. svibanj 2024. 08:06

Kakvo je stanje među Bijelima za nedjelju još uvijek je nepoznanica. Iskustvo nas uči da se promjene u kadru događaju uglavnom na dva posljednja treninga, stoga je svaka najava oko mogućih povrataka i dalje istinska zagonetka.

U Puli je nedostajalo 18 igrača, a zasad je razvidno da se u kadar vratio Kleinheisler, koji je odradio suspenziju tri žuta kartona, ali ista sankcija u nedjelju protiv Gorice čeka Niku Sigura. Jedan unutra, jedan vani, i opet smo na brojci 18. Jasno, do nedjelje će se netko i oporaviti, ali za devetoricu je sezona već završila. Lovre Kalinić, Lučić, Žaper, Melnjak, Prpić, Kalik, Mikanović, Brajković i Čubelić su na popisu onih koji su zaključili sezonu.

Jedan od igrača koji je najbliži povratku jest Nikola Kalinić, koji je preležao virozu što ga je odvojila od susreta u Puli. Od prve minute zaigrat će ponovno Ivan Perišić, premijerno na Poljudu, a još se čeka što će biti s Livajom. Utakmica s Goricom nema nikakvo natjecateljsko obilježje, ali mogla bi se upamtiti kao susret u kojem će zaigrati atomski napad Bijelih. Snivali su navijači kad bi zajedno mogli na teren izaći Livaja, Perišić i Nikola Kalinić, ali nisu dočekali ovog proljeća.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Dok se oporavljao Perišić, muku s ozljedama naizmjenično su imali Livaja i Kalinić, a u trenutku kada je Perišić počeo skupljati minutažu, već je Livaja ušao u proces rehabilitacije ozlijeđenog koljena. Nijednom ovog proljeća nije zajedno zaigrao tercet koji je u nekoj optimističnoj projekciji trebao biti najjači ofenzivni adut Hajduka.

Do kraja sezone dvije su utakmice, Gorica je prva prigoda, ujedno i najzanimljivija jer predstavlja oproštaj od Poljuda za ovu sezonu. Nema boljeg razloga da se navijači zainteresiraju za utakmicu bez natjecateljskog značaja, nego da na travnjaku zajedno vide tri velemajstora.

Duga stanka

S obzirom na istek ugovora Kalinića i mogućnost da Perišić napusti Hajduk ovog ljeta, nije daleko od realnosti teza da je ovo ujedno i zadnja prigoda da se tercet slavnih hajdukovaca pojavi u istoj postavi.

Nije trenutak da se puni Poljud, zanimanje navijača splitskoga kluba bitno je opalo kroz proteklih mjesec i pol dana, ali činjenica da bi Perišić, Livaja i Kalinić mogli odigrati zajedničke minute u bijelom dresu mogla bi zaintrigirati pristaše Bijelih. Ako već nema rezultata, barem da se nauživaju nogometa sa zvijezdama u jednom dvoboju revijalnog karaktera.

Jasno, cijela je priča primarno uvjetovana zdravstvenim stanjem Livaje, koji ne igra još od kraja ožujka i onog prvenstvenog poljudskog derbija s Dinamom. Više od mjesec i pol je propustio golgeter Bijelih, a upitno je hoće li zbog ozljede koljena nastupiti i u nedjelju, u posljednjem poljudskom dvoboju tužne sezone.

Zastao je Livaja na deset golova u prvenstvu propustivši ukupno sedam utakmica. Jedna mu nedostaje za poravnanje rekorda karijere iz istog razdoblja 2016. godine. Tada je zbog upale slijepog crijeva od kraja ožujka do kraja svibnja propustio osam prvenstvenih dvoboja talijanske Serie A u dresu momčadi Empolija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 08:09