DARREN STAPLES Afp
SVEMOGUĆI JOŠKO

VIDEO: Hrvatska u Gvardiolu ima sve! Pitamo vas, na kojoj bi poziciji trebao igrati na Euru?

Da ga je klonirati u nekoliko primjeraka i rasporediti po terenu, s takvom klasom mirno bismo išli na Euro
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. svibanj 2024. 23:20

Društvene mreže gore kako Zlatko Dalić može prestati razbijati glavu o rebrima Ante Budimira i raspoloženju Brune Petkovića jer "devetku" za Euro ima u liku Joška Gvardiola. Sjajni golovi koje je zabio za Manchester City protiv Fulhama u pobjedi 4:0, prvi igrački velemajstorski, drugi centarforski u Šukerovom stilu na drugoj vratnici "raspametili" su fanove koje i oduševljava, ali i tjera na kreativna razmišljanja činjenica da Hrvatska, osim Luke Modrića, najboljeg igrača ima u obrani, ali kakvog! Petra Pana koji leti po cijelom terenu i na svakoj se poziciji snalazi kao da je baš za nju rođen.

Naravno da Gvardiol na Euru neće igrati vođu napada, pa niti krilo, jasno je da mu Dalić i stožer neće ponuditi novo radno mjesto, ali Njemačka može biti njegov Neverland ako pokaže sve sa čime je naoružan. Vjerojatno je upravo on najsofisticiraniji sustav s kojim Dalić raspolaže te je na izborniku naći i aktivirati model igre koji će omogućiti da Hrvatska od Gvardiola dobije najviše.

OBA GVARDIOLOVA GOLA POGLEDAJTE OVDJE

Joško je za Vatrene nanizao 29 utakmica i postigao dva gola, za Manchester City je u tekućoj sezoni u 26 nastupa u Premier ligi četiri puta bio strijelac, a ima i jednu asistenciju. Po gol i dodavanje za pogodak upisao je u Ligi prvaka. Raspucao se u posljednjih mjesec dana, u tom razdoblju je najbolji hrvatski strijelac u ligama Petice. Otkako je zabio fantastičan pogodak Realu u Ligi prvaka kao da je probio barijeru. Dotad nije imao niti jedna pogodak za City, a onda su počele sijevati granate. Od tog 9. travnja pet komada, od 13. travnja i utakmica se Lutonom – četiri u prvenstvu. Matirao je i golmana Nottingham Forresta, a sad Fulhamu prvi put u Premeir ligi dao dva komada. Mogao je i hat-trick da se nije zahvalio na ponudi da puca jedanaesterac.

Gvardiol je kroz mjesece ulaženja u sheme Pepa Guardiole srastao s ekipom, pohvatao linije kretanja, oslobodio se i opustio jer više nije "novi u kvartu", razmahao se, počeo igrati punum gasom i demonstrirati sve kvalitete. Ne samo obrambene, nego i goleme ofenzivne. Njegova je pozicija lijevog braniča s koje ime slobodu napadačkih pohoda, ali ne radi ih po krilo nego kroz sredinu, tako dolazi iz drugog plana i teška je zagonetka za suparnika. Kao nekadašnji veznjak ima odličnu tehniku, pregled igre, ali i šut i osjećaj za gol. Uvjerljivost i mirnoća kod prvog pogotka Fulhamu su impresivni. Uvijek je bio opasan u protivničkom kaznenom prostoru, a sad je fantastičan.

Iako mu je za same defenzivne zadaće bolje igrati stopera, za taj napadački aspekt njegove igre kvalitetnije je rješenje kad djeluje s pozicije braniča. U reprezentaciji je to bio na Euru 2021. godine, ali od tada mnogo je toga u taktičkom smislu naučio i napredovao. Premda je već tada imao opasne ofenzivne pohode koji zamalo nisu urodili plodom.

Pitanje je ima li Dalić čvrstu odluku hoće li Gvardiol u Njemačkoj biti stoper ili branič, ili će ga koristiti na obje pozicije, no Hrvatska ga treba takvoga kakav je u Manchester Cityju. Kako je igra Vatrenih protivnicima dobro poznata i teško zabijaju golove, jako bi nam dobro mogao doći adut s pozicije beka koji ruši protivničke organizacijske sheme. Još da bude jednako ubojit kao sada, tko zna, možda Joško Gvardiol postane najbolji hrvatski golgeter na Euru?

I kao stoper može ići naprijed, ali jasno je da to kao branič ima opciju činiti puno češće. Ujedno pojačati brojnost u sredini terena, a kao sol na hrani treba nam za takvu igru i pravo lijevo krilo koje daje širinu, budući da su Joškovi pohodi najčešće kroz sredinu.

Stoper, branič, veznjak, napadač, sve Gvardiol može biti. Da ga je klonirati u nekoliko primjeraka i rasporediti po terenu, s takvom klasom mirno bismo išli na Euro.

Linker
12. svibanj 2024 23:21