Barbara Matić

 DAMIR SENCAR Afp
HRVATICA NA TRONU

Veliko slavlje u Zagrebu, Barbara Matić je europska prvakinja: ‘Napokon! Napokon! Nemam riječi...‘

Za 29-godišnju Splićanku ovo je ukupno četvrto odličje s kontinentalnih natjecanja u seniorskoj konkurenciji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. travanj 2024. 18:49

Kakav početak, kakav ulazak u olimpijsku godinu za Barbaru Matić. Pet turnira - pet medalja. Zlato u Portugalu, bronca u Parizu, zlato u Bakuu, zlato u Tbilisiju. To su bili Grand Prix i Grand Slam turniri. Onda je slijedio peti turnir, Europsko prvenstvo u Zagrebu i... zlato!!

Naša daleko najtrofejnija predstavnica u ovom sportu, kada su u pitanju kontinentalne smotre, nakon 4 bronce sada je pridodala i petu kolajnu s europskih predstavnica. I kako onda bilo što drugo zapisati o ovoj djevojci, dami iz Splita do - to je žena za 5!

Barbara je svoj put do finala, pohod do završnice počela u petak malo iza podneva jer je kao 1. nositeljica bila slobodna u 1. kolu. Prvo je svladala Britanku Kelly Petersen Pollard, wazarijem 52 sekunde prije kraja četiri minute ili onog temeljnog dijela borbe. U četvrtfinalu je Barbara svladala wazarijem i Nizozemku Hide Jager. Potom je slijedilo dramatično, iscrpljujuće polufinale protiv jako joj dobre znanice, Španjolke Ai Tsunode Roustant. Nadmetanje 1. i 8. na svjetskoj rang listi i njihov ukupno dosad sedmi sraz. Nakon šest, rezultat je bio 3-3. Predobro se poznaju, a to se savršeno dobro vidjelo i u zagrebačkom polufinalu. U dvoboju koji nije završio, nije mogao završiti u temeljne 4 minute već je slijedila borba na tzv. zlatni bod, golden score. Novih, tako se ispostavilo 2 i pol minute silne energetske potrošnje u kojoj su presudile... tri kazne Španjolki! Za veliko veselje u Areni, za osigurano Barbarino finale.

image
DAMIR SENCAR Afp

- Zadnji put smo se u Bakuu borili u golden scoreu, u finalu, više od 10 minuta. Uračunajte osnovni dio, to je 14-16 minuta borbe. Isto je bilo ovako nešto, povuci-potegni, ona je imala 2 kazne. Ovdje je dobila treću kaznu jer me uhvatila za nogavicu dok sam bila u stojećem stavu - nakon polufinala će Barbara.

- Inače, cijeli dan je bio super osim što mi je sad stradao drugi palac, ha, ha. Ovog puta lijeve ruke, ali OK. Zašto bi bilo jednostavno, kad može komplicirano.

U finalu ju je čekala Grkinja Elisavet Teltsidou, a upravo im je taj dvoboj bio ukupno, već pogađate brojku... Peti, jasno! Sve je obilježeno peticom.

- Napokon! Napokon - prvo je što je uskliknula pred "sedmom silom" zlatna Barbara. Dvostruka svjetska, sada prvi put i europska prvakinja.

- Nemam riječi. Prekrasan osjećaj. Govorila sam i prije Zagreba da je moj cilj ove godine Pariz, ali opet. Dan je bio dobar, borba po borba, taktički pametno. Ja sam stvarno zadovoljna. Psihički je meni teže bilo polufinale nego finale. Prije finala sam ipak već bila ispunila očekivanja svoja, publike, sviju. U četvrtfinalu sam imala za mene uvijek jako neugodnu Hilde Jager. Meni jedna od najtežih suparnica, dok sam u polufinalu imala veliki pritisak. Grkinja je izuzetno jaka, ali odradila sam taktički jako dobro.

U istoj kategoriji, do 70 kg do medalje je došla i Lara Cvjetko. Cura koja je bila svjetska doprvakinja 2022. nakon što je u finalu izgubila od... Barbare Matić. "Lude" Hrvatice! Lara je svladala Dankinju Laerke Olsen ipponom, pa zatim Mađaricu Sabine Gercsak na treću kaznu suparnice, da bi u četvrtfinalu izgubila od Španjolke Ai Tsunode (0-1) u dvoboju 7. i 8. na svjetskoj rang-ljestvici. Naša Lara je sedma, ali je ovog puta Španjolka bila boljom. U repasažu ipponom Lara Cvjetko je porazila Hildu Jager, gubitnicu od Barbare u četvrtfinalu. Trijumf ipponom, a to se pokazalo i borbom za medalju. Naime, u borbi za broncu trebala joj je stajati Njemica Miriam Butkereit koja je međutim morala zbog ozljede predati tu borbu.

- Posrećilo mi se malo zadnju borbu. Njemica je u biti morala predati već polufinale. Ja sam silno ponosna na cijeli ovaj dana jer sam nakon skoro pola godine bez natjecanja sam uspjela osvojiti medalju koju dosad nisam imala. Moj trener Dragan Crnov mi je rekao, a to mi je nekako najbitnije, da je isto zadovoljan kako sam radila cijeli dan. Očekivala sam ipak malo lošiju formu, no stvarno sam ponosna na sebe, na ovo što sam ostvarila - rekla je Lara Cvjetko nakon brončanog dana

Imali smo u petak priliku i za još jednu, treću medalju. Sjajna Katarina Krišto (do 63 kg) koja nas je oduševljavala od prve borbe, davala sve od sebe izgubila je borbu za broncu, na zlatni bod i to baš velikom nesrećom. Talijanka Savita Russo je imala velikih problema, dvije kazne, dvaput se spašavala od wazarija. Jednom je nedostajalo samo 3 sićušne sekunde za pobjedu Kate, a onda... Ippon Talijanke. Šteta jer je Krišto iskazala srčanost, borbenost...

- Nema nikakve koristi od hrabrosti i srčanosti ako to ne nagradiš na kraju s nekom medaljom. A tako sam bila blizu, i sad me baš boli.

Katarina Krišto je inače prvo svladala ipponom Njemicu Agathu Schmidt, pa Francuskinju Manon Deketer, u četvrtfinalu i Rumunjku Amadu Zuaznabar-Torres, da bi u polufinalu izgubila na zlatni bod od Nizozemke Joanne Van Lieshout.

- Bila sam blizu prvo da dođem do finala, pa sad opet za broncu. U redu, mlada sam, imam 22-23 godine, ali ne znam kada će više biti prilika za ovakvo što, pred domaćom publikom napraviti. To sam ja. Ja uvijek sama sebi podmetnem nogu. Idem se malo smiriti i ući u novi tjedan, kao da ništa nije ni bilo. Pariz? Pa, približila sam se, ali velike su to razlike još u bodovima. Osvojiti zlato ili srebro je nekih 700 bodova, treće mjesto je 250 - još uvijek je neutješno zvučala Katarina Krišto, inače studentica 4. godine stomatologije. Kao što sama veli, mlada je, bit će još prilika za nju. Napuštamo sretni, Arenu medaljama optočenu, a Barbaru i Laru kolajnama okićene.

Linker
26. travanj 2024 18:58