JOŠ JEDAN

Komunalci su se svega nagledali, ali ovo... U Splitu snimljen muškarac koji na uzici drži strogo zaštićenu životinju

Takve situacije potrebno je hitno dojaviti najbližoj policijskoj postaji, poručili su iz Prijatelja životinja

Bojan Ivošević/Privatni album

 Bojan Ivošević/Privatni album

Premda je u našoj zemlji zabranjeno izlagati životinje kako bi se zaradilo, to se ipak događa posvuda oko nas. U prosincu je tako u Zagrebu jedan muškarac držao uza se vezanu sovu i sve uvjeravao da je ono što on radi (naplaćivanje pet eura za fotografiju s prestrašenom životinjom) u skladu s propisima ove zemlje. Jasno, nije bilo, pa ga je netko prijavio policiji. Zbog toga je on nestao s gradskih ulica.

Sada se slična priča ponavlja u Splitu, a za očekivati je da će u ljetnim mjesecima diljem obale izroniti mnoštvo onih koji će pokušati zaraditi na prestrašenim stvorenjima koja ne bi trebala biti uz ljude, a posebno ne u takvim uvjetima.

U Splitu je prije nekoliko dana, naime, snimljen muškarac koji drži u ruci ćuka, strogo zaštićenu vrstu u našoj zemlji. Neki su se fotografirali s pticom, i to platili, ali drugi su pozvali komunalne redare. Oni su, pak, pozvali policiju te o svemu obavijestili veterinarsku policiju. Muškarac je zbog toga vrlo brzo nestao s gradskih ulica, no vjerojatno će se samo premjestiti u drugi grad.

- Ukoliko se susretnete s nečim sličnim obavijestite veterinarsku inspekciju. Komunalno redarstvo i policija vam mogu pomoći isključivo u utvrđivanju identiteta kada inspektorat nije u mogućnosti pravovremeno reagirati - napisao je na Facebooku Bojan Ivošević, zamjenik splitskog gradonačelnika, koji je objavio i fotografiju snimljenu na gradskim ulicama.

Prijatelji životinja istaknuli su kako u ovakvim situacijama životinje pate. One nisu zabavljači, pojasnili su, i ne bi smjeli biti izloženi buci, gomili prolaznika i drugim stresnim faktorima.

- Takve situacije potrebno je hitno dojaviti najbližoj policijskoj postaji. Policijski službenici zatim će provjeriti identitet osobe koja izlaže životinju na javnom mjestu i naplaćuje isto te po hitnom postupku obavijestiti nadležnu veterinarsku inspekciju Državnog inspektorata - kažu iz Prijatelja životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:14