FRAPANTNA STATISTIKA

Pogledajte koliko milijunaša ima New York! Koji god broj da vam um dopušta zamisliti - više je od toga...

‘Ipak, rat u Ukrajini, zbog kojeg je milijunska populacija Moskve pala za 24 %, jasan je podsjetnik na krhkost bogatstva‘

Panorama New Yorka

 Oscar Elias/Alamy/Profimedia/Oscar Elias/alamy/profimedia

Broj milijunaša u New Yorku veći je nego igdje u svijetu, prema izvještaju stručnjaka za međunarodne migracije bogatstva Henley & Partners.

Najveće svjetsko središte bogataša

U Velikoj Jabuci, čije je bogato stanovništvo poraslo za 48 % tijekom prošlog desetljeća, stanuje 349,500 milijunaša, 744 centi-milijunaša - onih s tekućim investicijama od preko 100 milijuna dolara - i 60 milijardera. New York se našao visoko na ljestvici za milijunaše i prošle godine.

Zaljevsko područje, koje obuhvaća San Francisco i Silicijsku dolinu, zauzelo je drugo mjesto. Bogatstvo u Zaljevskom području poraslo je jednom od najbržih stopa na svijetu, povećavši broj bogatih građana za značajnih 82 % tijekom proteklog desetljeća. Sada je dom za 305.700 milijunaša, 675 centi-milijunaša i 68 milijardera.

New York i Zaljevsko područje su među 11 država iz SAD-a koje se nalaze na ljestvici 50 najboljih, što čini SAD najvećim svjetskim središtem bogatih stanovnika.

Sustiže ih Kina

London, godinama poznat kao najimućniji grad, nastavlja padati na ljestvici, pa je sad zauzeo peto mjesto s tek 227 tisuća milijunaša, 370 centi-milijunaša i 35 milijardera, što pokazuje pad od 10 % u posljednjem desetljeću, navodi izvještaj objavljen prošlog tjedna. Za usporedbu - Los Angeles, kao dom za 212 100 milijunaša, 496 centi-milijunaša i 43 milijardera, narastao je u tom razdoblju za 45 % i popeo se na šesto mjesto na ljestvici.

Gradovi s trenutno najvećim rastom bogatstva mogu se pronaći u Kini. Bogato stanovništvo u Šenženu raste najviše, s porastom od 140 % u proteklih 10 godina.

"Hangzhou je također doživio ogroman porast od 125 % u broju svojih imućnih stanovnika, a broj milijunaša Guangzhoua porastao je za 110 % u proteklom desetljeću", rekao je u izvješću Andrew Amoils, voditelj istraživanja u New World Wealthu.

Bogatstvo je krhko i nestabilno

Ako gledamo u budućnost, potencijalni rast bogatstva u narednih 10 godina možemo očekivati u gradovima Bengaluru, Indija; Scottsdale, Arizona i Ho Chi Ming City u Vijetnamu, poručuje Amoils. "Sva tri su uživala iznimne stope rasta od preko 100 % u proteklih 10 godina."

Prema Juergu Steffenu, izvršnom direktoru tvrtke Henley & Partners, temelj rasta najbogatijih svjetskih gradova bio je snažan učinak financijskih tržišta u posljednje vrijeme, od S&P 500 do Bitcoina.

Osim toga, "brzi napredak u umjetnoj inteligenciji, robotici i blockchain tehnologiji pružio je nove prilike za stvaranje i akumulaciju bogatstva", rekao je Steffen. "Ipak, čak i kad se pojave nove prilike, stari rizici i dalje postoje. Rat u Ukrajini, zbog kojeg je milijunska populacija Moskve pala za 24 % na 30 300, jasan je podsjetnik na krhkost bogatstva u neizvjesnom i nestabilnom svijetu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:52