PUTIN NE STAJE

Potpuni očaj diljem fronte, Zelenski bira najmanje od četiri zla, nedokučiv je propust Kijeva i saveznika!

Nema mnogo ukrajinskih regija iz kojih dolaze dobre vijesti...

Vijesti s bojišta diljem Ukrajine nisu samo loše, one se pogoršavaju svaki dan. Tlo se suši, što znači da je vrijeme za velike ofenzive

 Diego Herrera Carcedo/afp/profimedia/Diego Herrera Carcedo/afp/profimedia

U izvještajima s terena ukrajinskih vojnih lidera može se detektirati nota očaja. Nije to česta pojava, ali trenutna je situacija naprosto takva. Rusija je navalila na ukrajinske položaje na čak četiri punkta na fronti. Zna se i zašto. Ukrajina će za otprilike mjesec dana početi primati američku vojnu opremu, što će joj bitno otežati probijanje ukrajinskih obrambenih linija. Ako ruski predsjednik Vladimir Putin i njegove trupe do kraja proljeća ne naprave bitnije pomake, teško da će ih ostvariti tijekom ljeta, piše CNN-ov analitičar Nick Paton Walsh.

Najgore je u Harkivskoj oblasti, na području do ukrajinsko-ruske granice. Ruske su snage iz svojih baza u Rusiji više puta upale u Ukrajinu i tvrde da su zauzele devet sela. Rusi u Ukrajini prevalili između pet i sedam kilometara. Tako se brzo nisu kretali od inicijalne faze rata. Ukrajinski dužnosnici tvrde da je pogranični grad Vovčansk u Harkivskoj oblasti napalo pet bataljuna, a prošlog je vikenda napadnut i iz zraka. Neki vojni blogeri tvrde da je u problemima i selo Lipci te da bi ruska artiljerija otamo mogla napasti Harkiv - grad koji je Ukrajina od ruskih snaga oslobodila prije 18 mjeseci, ali koji, čini se, nije na pravi način utvrdila. Ako bi Rusija pritisnula Harkiv, već prilično iscrpljene ukrajinske snage mogle bi se naći u nevolji.

Iscrpljujuće se bitke vode i drugdje na fronti, a Rusi trenutno u njima vode glavnu riječ. Kijev i predsjednik Volodimir Zelenski na sto su muka jer ih Putin tjera da odluče gdje će poslati svoje ograničene obrambene resurse.

Grad Časiv Jar u Donjeckoj oblasti već je neko vrijeme pod velikim pritiskom. Riječ je o ključnom gradu jer je blizu dva važna ukrajinska vojna grada - Kramatorska i Slovjanska. Ako ih Rusi pritisnu, Ukrajinci će se tijekom ljeta mučiti s opremanjem svojih jedinica. Ugroženi su i gradovi Netajlove i Krasnohorivka u Donjeckoj oblasti, gradovi u blizini Avdiivke (i Donjecka). Ako ruske snage tamo ostvare uspjehe, mogu ugroziti još jedno važno čvorište - grad Pokrovsk u Donjeckoj oblasti. Ako se Ukrajina bude morala povući s tih pozicija, njezina kontrola Donjecke oblasti mogla bi doći u pitanje.

Ukrajinska grupa vojnih analitičara Deep State Map rekla je da je selo Verbove u Polohivskijem okrugu u Zaporiškoj oblasti ugroženo. CNN-ov analitičar Nick Paton Walsh kaže da nema mnogo ukrajinskih regija iz kojih dolaze dobre vijesti.

Za razliku od prije, ukrajinski lideri ne taje da situacija nije bajna. Zapovjednici se s jednih položaja sele na druge, što nije nešto što se radi bez razloga. Kijev se našao na udaru kritika jer na sjeveru zemlje nije izgradio obrambene utvrde. Na nekim dijelovima fronte na kojima nema direktnih sukoba fortifikacija uopće nema ili su prilično slabašne. Moguće je da je Kijev toliko vjerovao u svoju kontraofenzivu koju je pokrenuo prošlog ljeta da nije razmišljao o tome da bi ovoljetna situacija na terenu mogla biti loša.

Kijev ima i problem percepcije. Oštre izjave europskih ministara i posjete visokih američkih dužnosnika ne mogu odagnati mišljenje da vlade zemalja sa Zapada pomaganje Ukrajini vide kao strateški mus, a ne nešto što javnost zahtijeva. U trenutku kada je njegov ishod od presudne važnosti za sigurnost Europe te kada se na Bliskom istoku događaju strahote, rat u Ukrajini postaje rat koji svijet ne želi.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin prošlog je vikenda obavio kadrovske promjene - ministar obrane Sergej Šojgu postao je tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, a na mjesto ministra obrane došao je računovođa Andrej Belousov. Iako se nagađalo da je Šojgu pao u nemilost, činjenica je da je pozicija na koju ide prilično važna jer je na njoj donedavno bio Nikolaj Patrušev, jedan od Putinovih najbližih suradnika. CNN-ov analitičar Nick Paton Walsh smatra da se Kremlj priprema za dugotrajni sukob koji će njegovu ekonomiju još više pretvoriti u ratnu.

A na Zapadu - suprotno. Paket vojne pomoći vrijedan 61 milijardu dolara koji je dugo stajao u ladici Kongresa Sjedinjenih Američkih Država ozbiljno je ugrozio ratnu spremu Ukrajinaca. Oni sada gube jer su se američki političari šest mjeseci međusobno obračunavali. Europa je tvrdila da će nadoknaditi te minuse, no ona to ne može. Situacija u Americi postat će napetija kako se predsjednički izbori budu bližili.

Vijesti s bojišta diljem Ukrajine nisu samo loše, one se pogoršavaju svaki dan. Tlo se suši, što znači da je vrijeme za velike ofenzive. Rusija u ovako povoljnoj poziciji nije bila od samog početka invazije. Ukrajina je priznala da je u lošoj poziciji. Ovaj je rat umorio dobar dio svijeta, no ne i Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 08:38