SVE TEŽA SITUACIJA

Ruski juriš na drugi najveći ukrajinski grad, padaju sela, raste bijes: ‘Jednostavno su ušetali, ovo je izdaja!‘

Ruske okupacijske snage nastavljaju jurišne operacije i intenzivnu paljbu u Harkivskoj oblasti

Ukrajinski vojnici u borbi protiv ruskih snaga/Ilustracija

 Aris Messinis/Afp

Nastavljaju se teške borbe i napadi ruskih snaga u pokušaju proboja u Harkivskoj oblasti. S tog je područja evakuirano gotovo 5800 civila iz svojih domova, izvijestio je u ponedjeljak guverner oblasti Oleh Sinjehubov, nakon što je Rusija 10. svibnja pokrenula nove ofenzivne akcije u toj regiji, u smjerovima Lipci i Vovčansk.

Više od 30 naselja u Harkivskoj oblasti našlo se pod ruskom topničkom i minobacačkom vatrom u nedjelju, a Vovčansk se našao pod udarom masovnog granatiranja, rekao je Sinjehubov. Ukrajinska vojska u ponedjeljak je priznala da ruske snage napreduju u svojoj ofenzivi na sjeveroistoku regije Harkiv. "U ovom trenutku neprijatelj postiže taktičke uspjehe" u borbi za Vovčansk, izvijestio je ukrajinski Glavni stožer u izjavi na društvenim mrežama u ponedjeljak ujutro, prenosi Kyiv Independent.

Borbe se vode na sjeveru okruga, u području koje graniči s Rusijom. Ruske okupacijske snage nastavljaju jurišne operacije i intenzivnu paljbu u Harkivskoj oblasti, dok ukrajinske obrambene snage pokušavaju odbiti ruske napade, napadajući jurišne skupine. Aktivno se koriste topništvo i minobacači, prenosi Ukrainska Pravda. Ukrajina tvrdi da Rusija bilježi velike gubitke, no da unatoč tome šalje brojne snage kod Vovčanska, prema kojem se kreće pet bataljuna.

Rusija je u nedjelju priopćila da je zauzela još četiri sela u ukrajinskoj regiji Harkiv. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u tijeku "žestoke borbe", a Sinjehubov da su "sva područja" u blizini granice s Rusijom "pod neprijateljskom vatrom gotovo danonoćno", prenosi Kyiv Post.

Na udaru Vovčansk

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske rekao je da, iako je situacija složena, njegove snage uspijevaju zadržati daljnje rusko napredovanje. Rusko ministarstvo obrane, pak, priopćilo je da su njihove snage "ušle duboko u neprijateljsku obranu". U zadnja dva dana osvojile su devet sela, kako tvrdi rusko ministarstvo obrane.

U međuvremenu, među vojnicima na terenu koji su se našli u žiži intenzivnih borbi i ruskih napredovanja, raste nezadovoljstvo i ogorčenje načinom na koji su ukrajinski zapovjednici reagirali na očekivana ruska ofenzivna djelovanja na tom području. Kako su rekli ukrajinski vojnici za BBC, Rusi su jednostavno i doslovno ušetali u harkivsku oblast.

image

Evakuacija stanovnika Harkivske oblasti

Sergey Bobok/Afp

Denis Jaroslavski je kao zapovjednik ukrajinske specijalne izviđačke postrojbe sudjelovao u iznenadnoj i munjevitoj ukrajinskoj ofenzivi u regiji Harkiv u jesen 2022. godine, kojom su ruske osvajačke snage nakon početka invazije odbačene sve do granice. No, sada se Denis i njegovi ljudi suočavaju s mogućnošću da će morati to ponoviti.

Ruske snage su posljednjih dana ostvarile male, ali značajne uspjehe uz granicu u regiji Harkov. Njihovo je napredovanje prodrlo svega nekoliko kilometara u dubinu, ali je u njemu osvojeno 100 kilometara ukrajinskog teritorija koji je bio pod kontrolom snaga Kijeva. Za usporedbu, na bolje branjenom istoku Ukrajine, Rusima su trebali čitavi mjeseci da postignu isti rezultat.

Kremlj tvrdi da su njegove snage ušle u pogranični grad Vovčansk, što Ukrajina negira. Taj se grad posljednjih nalazi pod teškim bombardiranjem, dok traje evakuacija tisuća ljudi.

‘Jednostavno su ušetali‘

Denis Jaroslavski je ogorčen - želi znati što se dogodilo s ukrajinskom obranom. "Nije bilo prve linije obrane. Vidjeli smo to. Rusi su jednostavno ušetali. Samo su ušetali, nije bilo minskih polja", kaže Jaroslavski.

Ekipi BBC-a Jaroslavski je pokazao i snimku drona od prije nekoliko dana, na kojoj se vide kolone ruskih vojnika koji koračaju preko granice, bez ikakvog ukrajinskog otpora. Navodi kako su dužnosnici tvrdili da se obrana gradila uz velike troškove, ali po njegovom mišljenju te obrane naprosto nije bilo. “Ili je u pitanju nemar ili korupcija. To nije bio neuspjeh. Bila je to izdaja", ogorčen je.

image
Roman Pilipey/Afp

Svima je bilo jasno da će do ovog ruskog upada vjerojatno doći - i ukrajinska i zapadne obavještajne službe znale su da Rusija gomila snage preko granice. Procjena je bila da Kremlj okuplja najmanje do 30.000 vojnika. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je još ranije javno iznio namjeru da stvori tampon zonu unutar regije Harkiv kako bi zaštitio ruski teritorij od ukrajinskih artiljerijskih napada.

Ipak, čini se da je Ukrajina bila loše pripremljena, unatoč službenim odbijanjima takvih procjena.

Denis je za BBC govorio u parku u Harkivu - drugom najvećem ukrajinskom gradu, udaljenom 30-ak kilometara od granice Rusijom - otprilike sat vremena prije povratka na prvu liniju kod Vovčanska, koji je tek pet kilometara udaljen od ruske granice. Navodi da su ruske snage već na rubovima grada te da strahuje da bi uskoro opet mogao biti u ruskim rukama.

‘Ljut sam, opet gubimo ljude‘

U Volvčansku je prije rata živjelo oko 20.000 stanovnika. Većina njih je otišla na početku rata i populacija se smanjila na 3000 stanovnika, no stotine su pobjegle u proteklih nekoliko dana.

Rusija u regiji Harkiv koristi svoju dobro poznatu taktiku za napredovanje - pretvara ukrajinska sela i gradove u ruševine. Lokalni policajac Oleksij procjenjuje da Rusija svakog sata ispaljuje oko 50 do 60 granata na Volvčansk, a tu su i terorizirajuće, zastrašujuće razorne klizne bombe, koje se ispaljuju iz ruskih zrakoplova desecima kilometara od prve linije, odnosno daleko izvan dometa ukrajinske ograničene protuzračne obrane.

Otvaranje novog bojišta na sjeveru rasteže ukrajinske ograničene resurse, a višemjesečno američko odugovlačenje sa slanjem ključne vojne pomoći dovelo je ukrajinske snage u očajnu situaciju zbog katastrofalnog manjka streljiva. U prosjeku, Ukrajina je ispaljivala tek jedan topnički projektil u odnosu na 10 ruskih. Očekuje se da će se stvar s time stabilizirati kako će pristizati američka vojna pomoć na prvu liniju.

Ipak, ruska ofenziva u Harkivu također naglašava probleme s kojima se sam Kijev presporo suočavao, a to je mobilizacija dovoljnog broja vojnika i izgradnja učinkovite obrambene linije. Pojačanja poslana u Harkiv morala su biti povučena s drugih dijelova bojišnice, što ograničava rezervne snage za djelovanje na eventualnim novim žarišnim točkama.

Istovremeno, ukrajinski dužnosnici i dalje inzistiraju na tome da Harkivu ne prijeti kopnena invazija, ali što više ruske snage napreduju, to je vjerojatnije da će doći u domet ruskog topništva.

Denis Jaroslavski vjeruje da će se ruske snage pokušati fokusirati na istok kako bi zauzele cijeli Donbas. No, također kaže da Rusija pokušava iskoristiti ukrajinske slabosti duž fronte od 1000 kilometara. Jednu su pronašli i u Harkivu. "Naravno da sam ljut... Kad smo se borili za ovaj teritorij 2022. godine, izgubili smo tisuće ljudi. Riskirali smo svoje živote... A sada zato što netko nije izgradio utvrde, opet gubimo ljude", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 10:31