SHUTTERSTOCK
Cvjetovi zdravlja

Pupoljci koji dižu imunitet, rješavaju vas tjeskobe i zatvora te pomlađuju kožu. I to sve u šalici čaja

Ružine latice pune su antioksidanca uključujući flavonoide, fenolne spojeve te vitamine A, C i E

Cvjetove ljubavi i ljepote, posebno ovih dana, možemo primijetiti po raznim javnim površinama, okućnicama i vrtovima. Delikatne latice ruže, osim očaravajućeg mirisa koji se širi prostorom, mnogi koriste i u aromatične svrhe, u obliku eteričnog ulja. Aromaterapeuti ističu kako ovo ulje doprinosi tonusu kože, smanjuje ožiljke nastale od akni, daje joj svježinu, zaustavlja krvarenje, jača desni, poboljšava libido te nudi još mnoge druge koristi. Ružine latice, točnije ružini pupoljci, bogati antioksidansima mogu se koristiti i za pripremu ljekovitog čaja.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravstvene dobrobiti

Ružini pupoljci čaju pružaju nježnu aromu i blago sladak okus. No, usprkos spomenutoj nježnosti ovaj čaj krije pravi arsenal antioksidansa, uključujući flavonoide, fenolne spojeve i vitamine A, C i E i zato je idealan saveznik cjelokupnog zdravlja.

- Čaj od ruže prirodno je bez kofeina, dobar je izvor hidratacije, bogat antioksidansima i može pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova - ističe klinička dijetetičarka Veena V.

Donosimo još nekoliko benefita ovog moćnog cvijeta.

1. Hidratacija

Jedna od najvećih prednosti ovog čaja je ta što doprinosi hidrataciji. Primarni sastav ružinih pupoljaka je voda pa je ovo ujedno idealan napitak za one koji redovito zaboravljaju unositi dovoljno tekućine u tijelo.

- Nedostatak vode ili dehidracija mogu dovesti do simptoma umora, glavobolje, ali i ozbiljnijih problema poput niskog krvnog tlaka - navode iz Nacionalnog instituta za zdravlje.

2. Opuštanje

Uz popularne kamilicu, lavandu i matičnjak osjećaju opuštenosti također doprinosi i ispijanje čaja od ruže. Prema studiji objavljenoj u Heliyonu ružini pupoljci pomažu u smanjenju stresa, tjeskobe, ali i depresije. Ovaj napitak također može pomoći u rješavanju tjeskobe uzrokovane nedostatkom sna.

3. Smanjuje menstrualne bolove

Ako ste netko tko zazire od lijekova protiv menstrualnih bolova, čaj od ruže se pokazao dobrom alternativom. Dokazala je to studija objavljena u u Journal of Midwifery & Women‘s Health koja je ispitivala učinak ovog čaja među 130 tinejdžerica u Tajvanu. Dobivale su dvije šalice čaja od ružinih pupoljaka svaki dan tijekom 12 dana, tjedan dana prije menstruacije. Pratili su ih tijekom šest menstrualnih ciklusa, a rezultati su pokazali značajno smanjenje boli.

image
SHUTTERSTOCK

4. Može poboljšati kvalitetu kože

Ruža je jedan od najpopularnijih sastojaka u proizvodima za njegu kože. Ružine latice djeluju antioksidativno i protuupalno te mogu pomoći koži da izgleda mlađe i zdravije. Također ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprječavanju akni.

5. Poboljšava probavu

Ovaj se čaj koristi i za poboljšanje zdravlja probavnog sustava, odnosno pomaže kod simptoma probavnih smetnji, nadutosti i zatvora. Prirodni spojevi u čaju od ruže posjeduju blaga laksativna i diuretička svojstva, pomažu u eliminaciji toksina i promiču zdrav probavni sustav.

Moguće nuspojave

Iako čaj nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti, osobe koje imaju određene zdravstvene poteškoće bi trebale potražiti prethodno savjete liječnika.

  • Alergije - Osobe koje su alergične biljku ruže trebale bi izbjegavati ovaj čaj.
  • Interakcija s lijekovima - Čaj od ruže može stupiti u interakciju s određenim lijekovima, poput onih za razrjeđivanje krvi i antidepresiva.
  • Visok sadržaj vitamina C - Previše vitamina C u prehrani može uzrokovati proljev, mučninu, glavobolju i žgaravicu. Također, visoke količine vitamina C mogu uzrokovati bubrežne kamence kod nekih. Također, može povećati apsorpciju željeza, što može pogoršati simptome kod osoba s poremećajima povezanim sa željezom.
image
SHUTTERSTOCK

Koja je doza koja je dobra za čaj od ruže svaki dan?

Ne postoji standardizirana doza za čaj od ruže, ali se konzumiranje šalice do dvije dnevno općenito smatra sigurnim za većinu pojedinaca.

Napravite svoj čaj

Za pripremu čaja od ruže jednostavno potopite žlicu osušenih latica ruže u vruću vodu oko pet do 10 minuta, procijedite i uživajte.

- Broj latica i vrijeme namakanja možete prilagoditi na temelju svojih želja za okusom i jačinom - savjetuje dijetetičarka.

Linker
18. svibanj 2024 08:04