Basist, pjevač i kantautor Richard Bona u ožujku u Tvornici kulture

 

Basist, pjevač i kantautor porijeklom iz Kameruna, Richard Bona ponovno će nastupiti u Zagrebu nakon 9 godina pauze i to u sklopu Musicology Barcaffe Sessions. Koncert Bona u pratnji banda održat će se 09. ožujka 2019. u Tvornici kulture čime započinje i proljetni koncertni serijal Musicology Barcaffe Sessions.

Rođen u glazbenoj obitelji u malom selu u Kamerunu, pa je glazba bio prirodan odabir i put. Rođen u siromašnoj obitelji, ali s velikom ljubavi prema glazbi sam je izradio i prvi instrument na kojem počinje svirati već s četiri godine, balfaon. Kasnije je “stvorio” i svoju prvu gitaru i to tako što je najlon, koji su koristili za ribolov, razvukao preko starog i dotrajalog rspremnika za gorivo otpisanog motocikla. Kako i sam kaže jazzom se počeo baviti iz financijskih razloga, nakon što ga je vlasnik prostora u kojem je s bandom svirao tradicionalnu afričku glazbu, zatražio da sviraju isključivo jazz. Od tog trenutka Bona upoznaje potpuno novi glazbeni svijet, ali za njega to znači i potpuno novi smjeru života. Iako mu je jazz obilježio taj novi životni put kroz cijelu karijeru bježi od svrstavanja u bilo koji glazbeni pravac.

S 22 godine Bona emigrira u Njemačku gdje započinje glazbeno obrazaovanje. Seli se u Francusku gdje nastavlja s obrazovanjem, ali ne prestaje svirati. Nekoliko godina kasnije, sredinom devedesetih seli u New York. Dolaskom u New York postaje prepoznatiljiv i podiže “drugačiju”prašinu u etabliranim jazz krugovima. Oduševio je kolege, ali i publiku i kritičare svojim nesvakidašnjim vještinama muziciranja, komunikacijom sa stagea i ogromnim talentom. Fanovi ga prozivaju “Afričkim Stingom”, kritičari profesionalcem nad profesionalcima, ali ono što ga definira kao vrhunskog glazbenika je povezanost s publikom koju ostavruje na svakom nastupu. Njegov vokal, istinska vještina i dominacija bassom, unikatna moć pisanja pjesama i mogućnost da nauči svirati bilo koji instrument samo gledajući kako ga netko svira donosi mu rijetku poziciju afričkih umjetnika na visokom svjetskom nivu.

Dodjeljene su me neke od najznačajnih i najprestižnijih nagrada i priznanja u glazbi, pa se tako može pohvaliti „Victoires du Jazz Award“ za najboljeg internacionalnog umjetnika 2004.g.,ali i s 3 nominacijama i jednim osvojenim Grammyem za album Speaking of Now 2002.g. Svirao je i surađivao s velikanima poput Michael Sterna, George Bensona, Pat Methenya, John Legenda i mnogim drugima.

Ulaznice možete kupiti na svim prodajnim mjestima eventim.hr po cijeni od 125,00 kn za one najbrže

Više informacija na Musicology Barcaffe Sessions Hrvatska

Karte

Facebook page

Facebook event

Instagram

Richard Bona nastupit će s peteročlanim bandom:

Richard Bona - bass, vokal

Michael Lecoq - klavijature

Archibald Ligonnière - bubnjevi

Ciro Manna - gitara

Dennis Hernandez - truba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:03