GASTRO PREPORUKA

BAVARSKA KUHINJA NIJE SAMO ZA OKTOBERFEST: Kobasice su joj zaštitni znak, a ne može proći bez torte od sira!

 

Skijanje na najljepšim planinama svijeta, ljenčarenje uz kamin dok vani pada snijeg i, naravno, najfinija zimska hrana koja grije u trenu. Obožavatelji zime uglavnom misle na ovakve prizore kada pričaju o svom najdražem godišnjem dobu, a on nije mrzak ni onima koji preferiraju toplije mjesece.

Alpski ugođaj nije nekoliko tisuća kilometara udaljen od vas, barem kada je u pitanju onaj najukusniji njegov dio – hrana. Po tome se posebice ističe Bavarska, pokrajina na jugu Njemačke koja je gastronomski iznimno bogata i raznovrsna.

Za početak, krenuti priču o bavarskoj kuhinji, a ne spomenuti kobasice i pivo bila bi velika pogreška. Bavarska bijela kobasica (weisswurst) se tradicionalno priprema od vrlo fino mljevene junetine, svinjetine i svinjske slanine. Budući da je okusom blaža od ostalih bavarki, savršeno ljubi pivu poput lagera. A osim piva, jako voli i slatki senf.

Jedan od najzanimljivijih artikala koji će se od ponedjeljka 11.2. naći na policama vašeg Lidla je mesni sir koji zapravo nema veze s mliječnim proizvodima. Mesni sir se uglavnom jede u sendviču, sa senfom i kiselim krastavcima. Često se priprema pečen u tavi s jajima i salatom od krumpira.

Za sendviče je odlična naprodavanija šunka europe - Schwarzwaldska dimljena šunka bez kostiju koja je pripremljena po staroj njemačkoj tradiciji. Izraz "Schwarzwaldska šunka" je zaštićen i sve ono što se prodaje u Europskoj uniji mora doći baš od tamo, a specifičan okus ima zbog dimljenja u posebnim komorama nad drvom jele i smreke.

U bavarskoj kuhinji nije samo senf sladak. Tradicionalno se priprema bavarska torta koja se nekoć pripremala s osam kora, po jedna kora za svako upravno područje Bavarske, a danas se radi s njih sedam. Puno je torti od višanja, ali samo je jedna ona iz Schwarzwalda koju karakteriziraju upravo višnje iz te pokrajine.

Lidl je mislio upravo na deserte za slatki završetak dobrog zimskog obroka. U njihovim škrinjama naći će se poznate i omiljene torte popust već spomenute Schwarzwald, ili pak Sacher, njemačke torta sa slatkim vrhnjem i bademima, ali i omiljenom jednostavnom kolaču od sira.

Naravno, alpski tjedan ne bi s punim pravom mogao nositi takav naziv da se u ponudi ne nađu legendarne Mozart kugle po odličnoj cijeni.

Od ponedjeljka 11.2. u Lidlu kreće Alpenfest, ponuda s najboljim bavarskim specijalitetima po pristupačnim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:38