“Dubrovnik, tamo gdje je srce"

Četiri perfektna načina za pripremu kapara koji će vam osvježiti jelovnik i osigurati zdravlje

Zeleni grmovi kapare mogu se naći duž čitavog Sredozemlja, ali kombinacija bure i morske soli koju donosi je krucijalna za ovo bilje mesnatih listova i predivnog cvijeta. Naime, sol na lišću dodatno širi pore i tako omogućava prodor vlage i rose, a za vrijeme jakih zima sprječava smrzavanje biljke.
 Shutterstock

Kapara je iznimno otporna, samonikla i korjenita biljka, a s mjesta gdje se ukorijeni ju je teško maknuti. Kad joj se sasijeku grane ona svoj korijen deblja i jača u unutrašnjost zida. Snaga nagomilana u korijenu ruje, razmiče, podiže i izbacuje kamenje. Ali, iako tako snažna, njezini pupoljci su neprikosnoveni dio gastronomske ponude Dubrovnika te se još sasvim mali i nerascvjetali beru za posebnu zimnicu.

Berba neotvorenih pupoljaka kapara odvija se u svibnju i lipnju, a ubrani pupoljci moraju odležati minimalno jedan dan na suhom i tamnom mjestu, nakon čega se stavljaju u salamuru ili u ocat. Biljka je iznimno zdrava, sadrži veliki udio snažnih antioksidanata flavonoida, rutina i kvercetina, a konzumacija ukiseljenih kapara potiče rad probavnog sustava.

Kapare se najčešće kombiniraju s raznim umacima od njih se pravi namaz, dodaju se u razne salate ili kao dekoracija, a specifičan slatko-ljuti okus slaže se s jednostavnim jelima poput jaja pa sve do gastro poslastica poput salate od hobotnice. Ali, kako pripremiti kapare?

Pupoljci kapare u octu

Pupove kapara koji se još nisu rascvali treba ubrati i odstraniti peteljke pa ostaviti u suhom i tamnom prostoru dva dana. Zatim ih je potrebno složiti ih u staklenku i preliti domaćim vinskim octom kojeg treba razrijediti s vodom. Kada izgube svoju prirodnu nježnu zelenu boju mogu se upotrebljavati.

Plod kapare u octu

Duguljasti plod kapare treba ubrati skupa sa peteljkom, prije nego se raspukne i izbaci sjeme. Kad se plodovi poslažu u manju staklenku potrebno ih je preliti razrijeđenim octom u kojeg je potrebno dodati malu žlicu šećera.

Pupoljci kapara u soli

Pupoljke kapara potrebno je ostaviti dva dana na zraku i zatim slagati u malu staklenku. Slaže se red pupoljaka, a onda se po njima stavlja red soli i sve tako do vrha. Kad se koriste ovako spravljene, kapare nije potrebno soliti jelo.

Umak od kapara

Za umak su vam potrebne dvije velike žlice brašna, maslac ili ulje, pola čaše hladne vode, sok od limuna, dvije velike žlice sitno nasjeckanih kapara i pola male žlice šećera.

Od maslaca, brašna i šećera napravi se svijetla zaprška, postepeno se ulijeva voda, dodaje sok od limuna i kapare se pusti da prokuhaju. Služi se odmah uz ribu, perad ili meso.

PROMO
Jadranka Nićetić

Tekst je nastao u suradnji s Jadrankom Nićetić.


POČETAK LJETA U DUBROVNIKU S POSEBNIM POGODNOSTIMA

Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika „Početak ljeta u Dubrovniku“ uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija, od znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja.

SVE POGODNOSTI I POPUSTE
POTRAŽITE NA www.tzdubrovnik.hr

DUBROVAČKE ZIDINE
20.5. – 30.6. 2020.

- zidine u Dubrovniku - 50 kn
- zidine u Stonu – 30 kn
- Sokol grad u Konavlima - 30 kn

REZERVAT LOKRUM
22.5. – 30.6. 2020.

- prijevoz brodom i ulaznica u Rezervat Lokrum - 100 kn
- djeca do 15 godina - GRATIS

MUZEJI I GALERIJE
GRATIS ULAZI 15. – 30.6. 2020.

- Arboretum Trsteno
- Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)
- Umjetnička galerija Dubrovnik
- Dom Marina Držića
- Prirodoslovni muzej
- Muzej Domovinaskog rata
- Lazareti

DUBROVNIK CARD
AKCIJA 1. – 15.6. i 1. – 15.7.

- Tjedni Dubrovnik card - 1 + 1 GRATIS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:54