PUTOPIS 2. DIO -VODIČ KROZ SICILIJU

Dok Italija ima stil, Sicilija ima dušu! Priča o putovanju kroz istočni dio predivnog otoka

Sicilija je otok koji je vrlo teško opisati, a u koji se odmah zaljubite. Supruga i ja smo proputovali automobilom cijelu Sicilijansku obalu, a u prvom nastavku mini serijala možete saznati sve o zapadnom dijelu. Na istočnom dijelu su prirodne ljepote jednako istaknute, a gradovi na brežuljcima pružaju veličanstvene panoramske vidike. Svaki gradić je poseban, a nad njima se krili Etna koja je doživljaj sam za sebe.
 Fotografirano Sony XZ2 Premium

CATANIA

Ovaj grad zovu „Tamnom kćeri Etne“, drugi je po veličini na otoku i 30 kilometara je udaljen od vulkana Etna. To je grad u građen u baroknom stilu od tamnog vulkanskog kamena.

Navečer turisti šeću i fotografiraju se po središnjoj ulici Via Etnae koja vodi do glavnog trga Duomo na kojem je Katedrala i fontana slona. Fontanu su u vrijeme vladavine Arapa ondašnji stanovnici smatrali talismanom za zaštitu od neprijatelja i bolesti.

Svidjeli su nam se Grčko- rimsko kazalište i palača Biscari, ali nekako nam je u sjećanju najviše ostalo kazalište Bellini.

Tržnica u Cataniji oduševljava baš kao i sve sicilijanske tržnice, gdje imate priliku jesti svježe ribe i morske plodove po nevjerojatno niskim cijenama. Tržnica je mjesto susreta, vreve, komunikacije, hrane, šarenila i uživanja u bojama i pogledu. Idealno mjesto za odlične fotografije.

Fotografirano Sony XZ2 Premium

TAORMINA

Već iz Catanie imate pogled na Taorminu koja je smještena na brežuljku. Taormina je prepuna turista koji zaista uživaju u detaljima kojima je ukrašen grad. Sve je promišljeno, ukusno i predivno izrađeno, od ulica, prolaza, stepenica i kipova do fontana.

Grad je zaista probudio romantiku u nama. Do plaža na Jonskome moru dolazi se žičarom, možete prošetati ostacima grčkog amfiteatra koji je jedno od najspektakularnijih kazališta na svijetu ili posjetiti Filmski festival. Mi smo se odlučili za romantičnu večeru u prekrasnom restorančiću. Ovaj grad je top destinacija za uživanje u sicilijanskoj dolce viti.

Fotografirano Sony XZ2 Premium

Moram priznati kako je grad vrlo skup, možda najskuplji od svih u kojima smo bili, pošto je jedno od najvećih ljetnih turističkih odredišta. Neki čak kažu kako je ovo najljepši sicilijanski gradić, a mi se nikako ne možemo odlučiti.

Fotografirano Sony XZ2 Premium
Fotografirano Sony XZ2 Premium

ETNA

Dok smo kroz putovanje kroz Siciliju uživali u blagodatima mediteranske klime, priču o Etni moram započeti s upozorenjem kako je vrlo važno slojevito se obući pošto je razlika i do 20 stupnjeva. Potrebni su vam dobra obuća, voda i dobra kamera na mobitelu. Moj Sony Xperia XZ2 Premium ima odlične efekte na kameri, ukoliko odaberem objekt on će se istaknuti u odnosu na pozadinu. Prednja kamera ima 13 MP i zaslonsku bljeskalicu što je odlično za selfije. Baš sam uživao u fotkanju pogleda s Etne.

Inače, dio puta se prolazi autobusom koji vas ostavlja na najvišoj točki koju može svladati zbog strmih serpentina. Pogled na grad od tamo je božanstven. Ukoliko ste probudili avanturista u sebi, žičarom se popnite do najviše moguće točke koja je odmah pored otvora vulkana. Odavde još bolje vidite grad, ali i veličanstveni otvor vulkana. Ne brinite, Etnu zovu dobrim vulkanom i sigurno je. Fotografije s tog mjesta i te panorame su nešto što će vas obilježiti.

Fotografirano Sony XZ2 Premium
Fotografirano Sony XZ2 Premium

CEFALU

Ovo ribarsko mjesto je 70km od Palerma i uskoro se vraćamo na točku iz koje smo krenuli. Cefalu je grad predivnih plaža i srednjovjekovnih trgova, ulica i crkava. Katedrala u normanskom stilu arhitekture vrlo je očuvana i oduševljava svojim mozaicima. Nije ni čudo kako Cefalu postaje pravi turistički hot spot. Nekako sam dojma da je Cefalu sve što Sicilija nudi u malome. Imate puno toga za vidjeti, možete uživati na odličnoj plaži i jako dobro jesti.

Najimpozantniji vidikovac na kojem se morate fotografirati je La Rocca. To je stjenoviti vrh u koji su se lokalci skrivali pri invaziji Normana.

Fotografirano Sony XZ2 Premium
Fotografirano Sony XZ2 Premium

PONOVO PALERMO

Povratkom u Palermo napravili smo krug po obali Sicilije. Ukoliko ste nas pratili, jasno je kako smo u kratko vrijeme mnogo proputovali. Zadnji dan na Siciliji odvojili smo za Mondelo, kilometarsku pješćanu plažu stvorenu za uživanje. Nemojte je propustiti.

Fotografirano Sony XZ2 Premium

Snimljeno Sony XZ2 Premium

Sve o istočnom dijelu otoka možete pročitati ovdje. Supruga i ja jako smo zadovoljni doživljajima i uživamo pregledavati fotografije koje smo snimili mobitelom tijekom našeg putovanja. Zaključujem kako je Sicilija otok kojeg si svaki ljubitelj putovanja može priuštiti. Uz pametno planiranje, bookiranje unaprijed, informiranje i odluku što zaista ne želite propustiti, a što vas manje zanima- zaista nećete pogriješiti s odlaskom na ovaj otok. Putujte, uživajte u Siciliji, snimite najljepše fotografije i stvorite nezaboravne uspomene.

Fotografirano Sony XZ2 Premium

prvom nastavki mini serijala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:22