ALGEBRA

Dolazak četvrte industrijske revolucije i digitalnog društva, a s njima i vrijeme velikih promjena

Vrijeme velikih promjena je stiglo, htjeli mi to ili ne. Duboko smo zagazili u 4. industrijsku revoluciju i hitamo prema punoj digitalnoj ekonomiji, odnosno digitalnom društvu. Očekuje se kako će do 2025. godine najmanje 25% svjetske ekonomije biti temeljeno na digitalnim tehnologijama, a čak 5 od 7 vodećih globalnih korporacija će pod utjecajem digitalnih tehnologija morati mijenjati svoje poslovne modele.

Što sve to znači i kuda točno vodi, objasnio je dr. sc. Ernest Vlačić, MBA, veleučilišni profesor, voditelj e-Leadership MBA studija na VU ALGEBRA. Usporedno s vođenjem i upravljanjem tehnološkim organizacijama vodi portfelje projekata tehnološkog inoviranja i složene međunarodne/EU multidisciplinarne industrijske projekte. Njegov je znanstveno-istraživački i nastavni rad fokusiran na područja strategijskog i inovacijskog menadžmenta, te inovacijskih i industrijskih politika na čemu je i doktorirao pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Algebra MBA scholarship 2018
promo

Dr. sc. Ernest Vlačić smatra kako će do 2027. godine većina DT (AI) generiranih informacija biti lažne, a samo do 2020. godine implementacija i razvoj, ali će stvoriti 2.3 milijuna novih poslova, dok će ih se u isto vrijeme 1.8 milijuna ugasiti.

promo

Četvrta industrijska revolucija za razliku od prethodnih, traži potpuno drugačija znanja kako bi se ostalo konkurentnima na tržištu. Riječ je ovdje o kreativnom promišljanju, agilnom učenju, razvijenom timskom radu, kao i o interdisciplinarnom djelovanju.

Zanimljivo je kako je Jack Ma, osnivač ALIBABE, najvećeg on-line retailera, nedavno objavio da se povlači iz korporacije i vraća učenju, no ovoga puta iz drugačije perspektive. Jack tvrdi kako djecu ne treba učiti na tradicionalan način, jer će sve to strojevi uskoro raditi daleko bolje od nas. Kod mladih, posebno kod Y i Z generacija, treba zato uz već spomenute vještine razvijati i razumijevanje umjetnosti i bavljenje sportom.

Algebra MBA scholarship 2018
promo

Ovo je dobro znati jer već se danas u potpunosti mijenja način na koji možemo “graditi” karijeru. U tehnološkom sektoru svake dvije do tri godine treba tako usvajati potpuno nova znanja, jer stara više jednostavno ne vrijede!

Činjenica je kako jednostavno moramo biti svjesni promjena kroz koje kao vrsta prolazimo te im se moramo neprekidno prilagođavati. U poslovnom svijetu to pak znači da promjene moramo ne samo prihvaćati, nego ih i poticati i predviđati, davati im prilike da se dogode.

Logično, nameće se i pitanje, kakvi nam onda lideri trebaju u nadolazećem digitalnom društvu i koje su njihove odlike. Profil vođe ili managera budućnosti svakako je najbliži onome što već danas prepoznajemo pod pojmom “e-leader”. E-leader, prema najnovijim spoznajama, nije osoba koja upravlja i vodi poslovanje pomoću tehnologije, već je prije svega osoba izvrsna u vođenju poslovanja organizacija. Tu izvrsnost onda kombinira s upravljanjem najnovijim tehnologijama, a u cilju strateškog pozicioniranja svoje organizacije. Naravno, s ciljem ostvarenja prednosti na turbulentnom, globalnom tržištu.

Algebra MBA scholarship 2018
promo

Takav lider mora posjedovati spoj različitih znanja i vještina, ponajprije u poslovnom i strateškom segmentu, a onda i na polju najnovijih tehnologija. Drugim riječima, budućnost pripada tehnološki kompetentnim osobama s poslovnim i strateškim znanjima.

Uz sve navedene prikazane kompetencije, vještine i znanja e-leader se treba snalaziti i u području koje zove “agilno poslovanje”, a koje odlikuje brza, ali strateški opravdana reakcija na svakodnevne izazove i brze promjene.

Okretnost, analitičnost i kreativnost pokazuju tako već danas da potreba za poslovima poput unosa podataka opada, dok raste potreba za stručnjacima koji su u stanju brzo, pouzdano i kreativno analizirati gomile podataka koje prikupljamo.

promo

A kakvo je stanje kod nas?

Istraživanja koja smo na ALGEBRI proveli u okviru našeg e-Leadership studija, pokazala su sljedeće:

  • raste potreba za nadogradnjom novim, praktičnim znanjima i to svakih nekoliko godina. Ova se potreba vrlo brzo širi na područja poput turizma, trgovine, transporta, pa sve do segmenta istraživanja i razvoja.
  • iako nam je za razliku od zemalja poput SAD-a, Japana, Njemačke ili Singapura stupanj digitalizacije društva vrlo nizak, postoji ipak čitav niz poduzeća (malih, srednjih i korporativnih), pa čak i onih u državnom vlasništvu, koja su vrlo aktivna u digitalnoj transformaciji i korištenju digitalnih tehnologija.
  • kada je u pitanju spol, i žene i muškarci jednako su kreativno i agilno sposobni sudjelovati u procesima vođenja organizacija prema digitalnom društvu
  • potrebno je prilagoditi cjeloviti edukacijski proces kako bi se odgovorilo izazovima digitalnog društva. Jednostavno, moramo zaboraviti vrijeme ‘bubanja’ velike količine podataka i okrenuti se što prije razvoju vještina i sposobnosti

Naposljetku, možemo reći da se promjene nikada nisu dešavale preko noći, već postepeno. Društvo je tako uvijek bilo u mogućnosti postepeno im se prilagođavati. Danas se pak sve puno brže mijenja, ali i mi se brže prilagođavamo. Želimo li preživjeti i uspjeti u digitalno doba, moramo biti svjesni promjena koje se nalaze pred nama i kontinuirano raditi na sebi kako bi uvijek bili barem malo – ispred svog vremena.

Za kvalitetan MBA program u rangu svjetski poznatih poslovnih škola više nije potrebno putovati u inozemstvo. Okupili smo tim predavača s Kelley School of Business sa Sveučilišta u Indiani, jedne od najboljih poslovnih škola u svijetu te domaće stručnjake iz područja digitalne ekonomije i pripremili e-Leadership MBA program za lidere budućnosti. Cjelokupni program temeljen je i usklađen s aktualnim potrebama digitalne ekonomije u sklopu kojeg polaznici kroz dvogodišnje obrazovanje uspješno savladavaju poslovne vještine koje su direktno primjenjive u poslovnim procesima. Tijekom programa polaznici razvijaju poslovni plan implementirajući znanja i vještine koje savladavaju na svakom modulu.

Neki od kolegija vezani su uz budućnost modernih organizacija poput strateškog vođenja, razumijevanja i upravljanja digitalnim tehnologijama i inovacijama, upravljanje rizicima i sigurnošću u IT-u.

Dvogodišnji MBA program logičan je izbor za one koji žele ući u dubinu razvoja poslovnih modela u digitalnoj transformaciji bilo kao startup ili kao dio korporacije, lansirati nove usluge na globalno tržište, naučiti upravljati podacima, projektima, biti konkurentni i zanimljivi ulagačima, ali i zaposlenicima koji žele sudjelovati i razvijati zanimljive projekte.

Europska komisija istaknula je MBA e-Leadership program Visokog učilišta Algebra kao pozitivan primjer edukacije u području digitalne transformacije u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:34