Mračne tajne najpopularnijeg sporta

Druga strana nogometa

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 15.11.2018. u 10:18

 

"Nogomet je jednostavna igra, 22 čovjeka trče za loptom 90 minuta, a na kraju uvijek pobijede Nijemci", čuvena je izjava engleske nogometne legende Garyja Linekera
iz 1990. godine. 
Svi ipak znamo da nije baš sve tako definirano. Nogomet nikako nije jednostavna igra a serija Druga strana nogometa koju možete gledati na Pickbox TV kanalu samo na MAXtv-u nedjeljom u 21:00 prikazuje upravo kompleksnost igre, kako na terenu tako i izvan nogometnih stadiona.

 

To je ona strana igre koja se tiče korupcije, namještanja utakmica, kupoprodaje igrača, kladionica, lokalnih političara i mafije. Tu stranu gledamo u španjolskoj seriji Druga strana nogometa (Todo por el juego) redatelja Daniela Calparsora i scenarista Eduarda Sacherija. Ova napeta drama snimljena je prema romanu Nogomet nije takav iz 2014.godine koji su napisali predsjednik Španjolskog nogometnog saveza i španjolske La Lige Javier Tebas i španjolski pisac Pedro Torréns Otína, a temelji se na istinitim situacijama kojima je i sam Tebas svjedočio. Aferama, kriminalu, pohlepi, basnoslovnim budžetima, transferima...

 

Fokus priče je na Drugoj španjolskoj ligi koja je prepuna spletki te je za nju povećan interes svjetske mafije. U središtu pozornosti jest Mariano Hidalgo (utjelovio ga je španjolski glumac Roberto Enríquez), perspektivni poduzetnik i navijač Deportivo Leonésa, španjolskog drugoligaša koji tone zbog lošeg upravljanja predsjednika kluba Fernanda Saldane (Pedro Casablanc).

 

„Nisam pročitao roman sve dok nisam ušao u ovaj projekt, iako su mi ga hvalili. Najprije me osvojilo to što je riječ o seriji u kojoj je okosnica nogomet jer sam se uvijek pitao što to ima u tome sportu da potiče takva ponašanja ljudi. Nedavno sam pročitao studiju koju su napravili na portugalskom Sveučilištu u Coimbri koja je otprilike dokazala da je strast koju osjećaju nogometni fanatici slična osjećajima zaljubljene osobe. Kada navijači slave gol ili neki potez, znanstvenici su uočili da se uključuju te iste emocije. Nogomet sublimira mnoge frustracije, dovodi tijelo u stanje u kojem se luče endorfini i zaista si kao zaljubljen“, rekao je glavni glumac te objasnio kako serija daje široki pogled na sve sfere nogometa, navijače, upravu kluba, trenere, političare, novinare, trgovce nekretninama, kladionice, mafiju.

 

„Primjerice, ovdje u Španjolskoj su tijekom snimanja serije u Drugoj ligi otkrili slučajeve korupcije. Ova serija bavi se tematikom koja nam omogućuje da govorimo o sportu u kojem ima najplemenitijih i najodvratnijih stvari. Priča nije ispričana s gledišta velikoga kluba kao što su veliki Madrid ili Barcelona ovdje u Španjolskoj, nego govori o drugoligaškom klubu koji se zove Deportivo Leonés i koji ulazi u Prvu ligu u gradu koji je prilično nebitan u cijeloj provinciji. To daje univerzalnost priči jer to može biti bilo koji grad i bilo koji klub“, izjavio je Enríquez.

 

Kakve sve tajne i intrige skriva najpopularniji sport na svijetu i kakve sve niske strasti mogu kvariti ovu igru pratite svake nedjelje u 21:00 samo na Pickbox TV kanalu dostupnom u Osnovnom paketu MAXtv-a.